Fotboll

Fotboll

Fotbolls-VM må vara slut för Sverige för den här gången, men intresset för fotboll lär bestå. Jag tror att önskan om fotbollsböcker är en av de mest frekventa på biblioteksråden på mina skolor. Idag när jag kom till jobbet väntade en låda med, bland mycket annat, två nya fotbollsfaktaböcker. 

I Mål! Allt du vill veta om fotboll får vi redan på omslaget veta att “Bollens snitthastighet vid ett straffskott är 113 km/h” och jag blir genast mycket tacksam över att inte vara fotbollsmålvakt. Inne i boken får vi sedan fotbollsfakta uppdelat på: den historiska aspekten av spelet; regler och fasta situationer; bollskicklighet; de olika positionerna på plan; hur klubbspel funkar; olika viktiga tävlingar och turneringar. Boken är full av både foton och olika typer av datoranimerade bilder. Jag, som är ungefär lika fotbollsintresserad som en strumpsticka, tror att den här boken verkligen kan fylla en plats bland de mer intresserade eleverna och ge dem roliga fakta att briljera med i diskussioner med likasinnade.

Den andra boken heter Proffsens bästa fotbollstrick och är en handbok i just det. 30 av fotbollens stora spelare har fått bidra med ett specialtrick som de använder sig av. På vänstersidan av uppslaget ser vi en bild av spelaren och en faktaruta om hen. På höger sida finns tre eller fyra små animerade rutor med förklarande text till hur finten eller tricket genomförs. Min totala avsaknad av både teoretisk och praktisk kunskap om fotboll gör det omöjligt för mig att avgöra om det går att lära sig tricket av bilderna och texterna, men jag kan tänka mig att en hyfsat spelintresserad person i alla fall får lite mer kött på benen än om hen bara tittar på klipp med finterna utan förklaring till vad det är som händer.
Det stora problemet med böckerna tycker jag är bristen på kvinnliga spelare. Endast tre av de 30 spelarna i boken om tricks är kvinnor, tyskarna Alexandra Popp och Dzsenifer Marozsán och (naturligtvis) brasilianska Marta. Det tycker jag är för dålig uppslutning med tanke på hur stor damfotbollen blivit på sista tiden. Även i Mål! är i stort sett alla bilder från herrmatcher och på manliga spelare. De animerade bilderna som visar taktik och spelsystem är spelargubbarna visserligen nästan ansiktslösa, men även här är det en manlig kropp som visas. Listorna på titlar och rekord i slutet av boken tar i stort sett uteslutande upp herrlagen. Endast i rutan om OS finns damresultatet med. I en bok från 2017 tycker jag definitivt att jag som läsare har rätt att kräva mer än så.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *