Hur kär får man bli?

Hur kär får man bli?

Gästbloggare Filippa, Prao hos Ninni v 18

Hur kär får man bli?

Titel: Hur kär får man bli?
Författare: Katarina von Bredow
Antal sidor:319
Handling:
Katrin har precis börjat nian. Hon bor med sin pappa, lillebror, pappas sambo Marie och bulldoggen Tarzan. Till en början känns hennes liv helt normalt. Hon har sin bästa vän Frida, familj och behöver inget mer. Men när klassen får en ny kille, Adam blir inget längre som det varit. Vännen Frida blir störtkär på direkten och Katrin försöker såklart hjälpa till att pussla ihop dem. Tanken på att den nya killen överhuvudtaget inte skulle bli kär i Frida tillbaka är otänkbar. Frida har allt, pengar, populäritet, höga betyg, och får allt hon pekar på. Frida har höga tankar om att kunna fixa ihop Katrin med en annan av klassens killar, Andreas så att de, när Frida lyckats haffa Adam, kan göra massa roliga saker tillsammans. Katrin försöker verkligen. Hon försöker hålla killen som Frida pekat ut i handen, lyssna på hans tråkiga hockeysnack och följa med honom hem. Men tankarna flyger lätt vidare på annat håll när hon umgås med Andreas. Det är inte honom hon drömmer om på kvällarna och det är inte när hon tänker på honom som hon rodnar. Nej, det är Adam hon egentligen trånar efter. Fridas kärlek. Fridas Romeo. Fridas andra hälft.
När Katrin en dag är ute med hunden stöter hon på Adam. Det visar sig att de har mer gemensamt än vad man först skulle kunna tro. Att träffa Adam, ja att ens tänka på Adam är att svika både Andreas och Frida. Men kärleken är så passionerad och går inte att stoppa.
Som om det här inte vore nog har Frida fler anledningar att sucka över. Fridas mamma lämnade familjen redan när Frida var liten och de präglade barnen i familjen som blev kvarlämnade. De har svårt att acceptera sin pappans nya sambo Marie. När det redan är försent inser de hur elaka de har varit och hur mycket Marie faktiskt betydde. För även hon överger familjen och lämnar kvar en ännu trasigare pappa än förut.
Parallellt med det här får man lite ledtrådar om Katrins bror. Han har precis börjat sexan och börjat bete sig lite ovanligt. Den kille som innan hängde över böcker om rymden börjar plötsligt ändra på sig själv och vill hellre lära sig hur man tacklas inom ishockey. Katrin viftar bort det och tror att han håller på att komma in i puberteten. Men som med så mycket annat så stannar inte Katrin upp och ser det för vad det verkligen är. Hon gör fler olyckliga än vad hon gör folk lyckliga. Det här är boken om hur hon öppnade ögonen och ställde tillrätta sitt liv igen. Dock kan man bland behöva knäcka några ägg innan man kan göra en omelett. Även om man kanske egentligen inte menar att skada någon.
Åsikter:
Jag har aldrig läst en bok av Katarina von Bredow tidigare och om jag ska vara helt ärlig så hade jag inte så höga förväntningar innan jag började läsa. Det här skulle väl bli ännu bok om vardagsproblem som man läser och som man sedan har glömt en vecka efter man läst dem. Men jag blev faktiskt ganska positivt överraskad. Jag gillade språket i boken och samtidigt så älskade jag att boken innehöll så mycket visa saker mellan raderna, precis som Sara Dessens böcker (och vissa av Meg Cabots böcker). Annars kan alla dessa tjejiga kärleksböcker bli ganska tjatiga och rent av fjantiga. Men med en bra och mycket välgenomtänkt historia samt intressanta karaktärer kan de bli riktigt läsvärda, precis som den här.
Just att det verkar finnas så mycket tanke bakom historien och sättet hur författaren knyter ihop säcken i slutet är väldigt fint. Jag tyckte även att det var lätt att leva sig in i huvudpersonen, jag kom på mig själv med att få en klump i magen när något hemsk hände.
Från början tyckte jag att det var en del i berättelsen som blev lite för allt för uppenbar. Jag blev igenom bokens gång mer och mer matad med ledtrådar som stöttade min teori. Men det blev inte tråkigt på något sätt, det var snarare ett skickligt drag av författaren eftersom det byggde upp spänning och frustration över att huvudpersonen inte kunde se något så uppenbart.
Detta är en bok för alla som vill läsa om kärlek, kompisrelationer, vuxenrelationer och andra vardagliga saker som kan vara jobbiga i livet. Det här är absolut en läsvärd bok!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *