I dina händer

I dina händer

  • I dina händer
  • Malin Persson Giolita
  • Wahlströms & Widstrand, 2022
  • 407 sidor

Vissa böcker släpper inte riktigt taget trots att de är utlästa sedan länge. Persson Giolitos Störst av allt (2016) var en sådan bok. Berättelsen är så bra skriven med katastrofen i början och tillbakablicker till hur allt kunde bli som det blev som stoff i boken. Trots att vi vet utgången är berättelsen så spännande och boken mycket läsvärd.

Nu har Malin Persson Giolito släppt en ny bok, I dina händer. Bokens komposition är densamma som i Störst av allt. Katastrofen, där en tonåring skjuter ihjäl en annan tonåring som till på köpet är hans barndomsvän och bäste (enda?) vän utspelar sig under bokens första sidor. Därefter får vi under bokens drygt fyrahundra sidor följa de två tonårskillarna, deras familjer, skolgång och samhällsskikt. Vad är det som leder fram till att en tonårskille, nästan ett barn, skjuter ihjäl sin vän och barndomskompis? Hur kan det bara hända? Persson Giolito kan sitt ämne, hon skriver med driv och övertygelse. Det är spännande, fascinerande, sorgligt och obehagligt att ta till sig berättelsen. Det som gnager i mig under läsningens gång är att, ja visst detta är en fiktiv berättelse men tyvärr så nära sanningen. Hur många tonårskillar i Sverige lever inte under liknande förhållande som bokens Dogge och Billy? Och den viktigaste frågan, hur ska vi kunna vända på samhällsutvecklingen så att det inte slutar som det gör för Billy och Dogge?

I dina händer kommer att, precis som Störst av allt, bli mycket läst. Jag hoppas att den även kan bli ett inlägg i samhällsdebatten för att försöka vända utvecklingen för de tonårskillar som redan som barn hamnar fel. Samhället måste ha förmågan att kunna ge dem en möjlighet till ett bättre liv!

Boken är skriven för vuxna men kommer att intressera vissa tonåringar eftersom huvudpersonerna är killar i de yngre tonåren.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *