Jack

Jack

Sjuttonårige Jack sitter på spårvagnen in till skolan, plötsligt bromsar vagnen in kraftigt eftersom en tjej står på spåret precis framför. Tjejen hinner undan och hon springer snabbt iväg mellan husen men Jack hinner möta hennes blick innan hon sticker. Samma kväll är Jack på en hemmafest hos en kompis till en kompis. På toaletten träffar han så på Freja, tjejen som stod framför spårvagnen på morgonen. Och Jack blir förälskad! Så förälskad som han aldrig någonsin har varit. Det är något med Freja och honom, de kan prata om saker som Jack aldrig har pratat om och han kan inte tänka på något annat än Freja.

“Freja möter min blick och ler. Jag vill aldrig släppa den där blicken, den kan vara något jag alltid har saknat utan att veta om det. Jag tror att jag föddes med en saknad och nu är hon här och fyller tomrummet en stund. Det går inte att beskriva känslan, annat än att det jublar i Jack.
Utan att säga något sträcker sig Freja efter min hand och kniper till lite extra ett par sekunder. Jag kniper tillbaka. Tar tag i allt som är hon.
Resten av den korta promenaden fram till porten går vi bara där och håller käften. Uppfyllda av en våldsam lycka. Åt helvete med orden. Knipet har redan sagt allt som är viktigt just nu.”
Ur Jack s. 148

För sina kompisar är Jack cool och självsäker som vanligt. Jack har vuxit upp ensam med sin mamma och han har byggt upp en stil och fasad genom åren, år som gått när Jack väntat och hoppats på att hans pappa ska börja bry sig om honom på riktigt. Nu är Jack så gammal så han förstår att pappan aldrig kommer att bry sig ordentligt, Jack har funnit sig i det men relationen med hans pappa är ett stort svidande sår som ständigt skaver och gör sig påmint hos honom.

Jack och Freja träffas flera gånger, Jack har aldrig blivit så berörd av någon tjej någonsin och det har funnits många tjejer som velat vara med honom – tjejerna gillar Jack. Tillsammans med Freja kan Jack släppa lite på sin coola attityd, han har aldrig någonsin mått så bra som när han är med Freja!

Så inträffar katastrofen! Jacks förflutna hinner ikapp honom och nu tvingas Jack att ordentligt fundera över hurdan han är, vad han har gjort och vilka konsekvenser hans handlande har fått. Finns det en väg ut, tillbaka eller igenom katastrofen?

Jack är den absolut bästa ungdomsbok jag läst under året (och jag läser mycket)! Christina Lindström arbetar som gymnasielärare och får inspiration till sina böcker via tonåringarna hon träffar på jobbet. Jack och Frejas fantastiska kärlekshistoria berör vilket också Jacks historia gör. Historien lämnar dig inte fastän sista sidan är utläst. Hur ska Jack komma vidare i sitt liv? Finns det en förlåtelse för allt? Christina Lindström skriver därtill med ett fantastiskt och modernt språk, det märks att hon umgås med vår ungdomsgeneration. Där finns ett driv och realism blandat med en hel del humoristiska inslag.

Ska du bara läsa en ungdomsbok i sommar – läs då Jack av Christina Lindström!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *