Jobbiga tjejer

Jobbiga tjejer

Tre tecknade tjejer på bokens omslag. Boken heter Jobbiga tjejer.

I veckan fick jag boken Jobbiga tjejer till mediateket. Det är den framgångsrika författartrion Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson som tillsammans har skrivit boken. Detta är en uppföljare på Fula tjejer som kom förra hösten.

Båda böckerna utspelar sig i ett tonårsgäng där alla går på högstadiet och bor i Gnesta. Huvudpersonerna i  böckerna är Tilde, Jasmine och Eleni. Andra viktiga karaktärer är Tildes bror Johannes, klasskompisen Mirza och Amir som Jasmine har varit tillsammans med och fortfarande tänker väldigt mycket på. 

Första boken Fula tjejer handlar om ett instakonto, Fula tjejer, som plötsligt finns och som alla känner till. På kontot läggs foton på olika tjejer som går på skolan upp tillsammans med en tråkig och kränkande text. Skräcken för att hamna med sin bild på detta instakonto sprider sig bland högstadietjejerna och alla undrar såklart VEM det är som lägger upp bilderna? Jasmine, Eleni och Tilde som själv blir drabbade kan inte bara se på när tjejer öppet blir kränkta på nätet på detta sättet. De bestämmer sig för att ta reda på vem som ligger bakom kontot.

Tre tecknade tjejer på bokens omslag. Boken heter fula tjejer.

Uppföljaren Jobbiga tjejer startar med att idrottshallen på Frejaskolans högstadium brinner upp. Polisen kommer till skolan och informerar om att branden är anlagd. När det någon vecka senare brinner på ett annat ställe i Gnesta och Eleni blir misstänkt för att ha med bränderna att göra bestämmer sig tjejerna för att försöka ta reda på mer om bränderna. Någon måste ha sett något…

Dessa böcker passar verkligen till de ungdomar som vill läsa genren “vanligt liv med kompisar, skola och vardagsproblem”. Sociala medier som ingår i våra ungdomars liv precis hela tiden spelar stor roll i böckerna. Det gör också frågor om jämställdhet och feminism som berörs via handlingen och “spelet” mellan killarna och tjejerna på skolan.

En tredje bok i serien, Svaga tjejer, är på G. Det verkar som om den kommer ut nästa höst. 

Författarna har också skrivit två mycket bra lärarhandledningar till böckerna. Perfekta handledningar att ta fram om ni ska diskutera hela eller delar av böckerna i en klass eller grupp. Här finns lärarhandledningen till Fula tjejer och här finns den till Jobbiga tjejer

Lyssna här när författarna pratar i SR P1 om sina böcker

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *