Julkalender Lucka 23 – En spökhistoria vid jul

Julkalender Lucka 23 – En spökhistoria vid jul

Detta är en riktig klassiker. Den utkom första gången 1843 och vid vissa tryckningar har titeln varit En julsaga, En julhistoria, En julberättelse och ibland enbart Julaftonen.  Den läses än i dag och har även filmatiserats otaliga gånger. Den senaste filmatiseringen är från 2009 med Jim Carrey i huvudrollen. För att nämna en till så har även Disney har gett ut den som tecknad film- den är mycket bra!
Nu över till boken.

Så här lyder förordet:
Jag har försökt att i denna spöklika lilla 
bok gestalta en idé, och jag hoppas att 
mina läsare inte ska bli förargade på sig 
själva, på varandra, på årstiden eller på 
mig. Må den spöka hemtrevligt i deras hus 
så att ingen vill driva ut den. 
December 1843
Er trogne vän och tjänare
C. D.

Herr Dickens hade inte behövt att oroa sig, inte kan en bli förargad över att läsa denna bok?
Den handlar om Ebenezer Scrooge, en gammal man som bor ensam i ett stort hus. Huset ägdes tidigare av Scrooges kompanjon Marley som nu är död. Scrooge är en sur, snål och vresig man. Julen närmar sig och det retar honom att det förväntas att man ska ge, ge och ge. Varför vill alla åt hans pengar? Det bör nämnas att Scrooge har det väldigt gott ställt ekonomiskt.  Han driver en lånefirma med hjälp av sin bokhållare Bob Cratchit. Bob är underbetald och har det kämpigt privat. Han har bland annat ett sjukt barn.
En natt blir Scrooge uppsökt av Marleys ande. Marley varnar honom och förklarar att Srooges snålhet kommer att leda till olycka och undergång och att han även kommer att få besök av tre andar. Scrooge tror inte på detta men mycket riktigt så kommer andarna, en efter en. Natten mellan julafton och juldagen så får han möta De svunna jularnas ande, Den nuvarande jularnas ande samt De kommande jularnas ande. Det blir en otäck natt för Scrooge.

Vill ni veta mer om vad andarna visar honom, och hur det går sen, så får ni läsa boken!

Ha en riktigt fin jul, i  morgon kommer tomten……..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *