Julkalender Lucka 24 – Kan doktor Proktor rädda julen?

Julkalender Lucka 24 – Kan doktor Proktor rädda julen?

Det här är Jo Nesbøs femte bok om Doktor Proktor. Boken är översatt av Barbro Lagergren och är illustrerad av Per Dybvig.
Doktor Proktor är en smått galen uppfinnare, lång och gänglig. Tillsammans med två barn som bor på samma gata, den smarta Lise och den modige Bullen löser han det mesta även om det kan se dystert ut många gånger.

Julfirandet är i stor fara. Den illsasinnade och girige herr Thrane har lyckats köpa alla rättigheter till julen av kungen. Herr Thrane har bestämt att enbart de som handlar för minst 10 000 kr i hans affärer får lov att fira jul. Gatorna patrulleras av speciella julpoliser och det hela börjar se verkligt dyster ut. Inte en endaste julsång hörs och i skolan går det inte att ha någon julavslutning. 
Trion bestämmer sig för att söka upp jultomten och be honom agera. Det visar sig att tomten inte riktigt är den rundmagade positiva personen som alla tror. Nej han har gett upp för länge sedan och sitter längst in i en vrå på Värdshuset Den Ensamma Gravstenen. Han är deprimerad, mager och eländig. ( Just när vi träffar på Tomten första gången i berättelsen gör han sig skyldig till ett övertramp. För allas bästa hoppa över de två meningar där Tomten nyper den garvade servitrisen i rumpan. Annars riskerar han komma på en egen #Metoo-lista.)
Det tar tid för Lise och de andra två att få tomten att samarbeta. Och tid är just det som det är ont om, julafton närmar sig med stormsteg.
Det går åt massor av julgröt, pruttpulver, tidstvål och mycket annat för att ställa allt till rätta. En kan se den här berättelsen som en kritisk betraktelse av konsumtionssamhället men mest är det en galen berättelse full av humor. Jag tror den gör sig bäst som högläsning. Läs högt i familjen! Jag garanterar många härliga skratt och kanske lusten till att själv få uppfinna väcks till liv. Hela skolbibliotekarieteamet önskar er en riktigt God Jul med många härliga berättelser!  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *