Lättläst skräck

Lättläst skräck

Skräck. Alltid lika populärt på mellanstadiet. Så på senaste tiden har det kommit ut flera lättlästa skräckböcker i ett, enligt mig och utlåningsstatistiken, attraktivt format. Några exempel på dessa för mellanstadiet är: Bleke Karl, Farligt spel IRL, Den döda flickans docka, Spöket i stallet och Lek med mig
Att skriva en kort och lättläst men ändå skrämmande berättelse är lite en av en konst eftersom uppbyggnaden och avslutet måste hinnas med på ett få antal sidor och med enklare text. Så utöver att tipsa om dem till elever gillar jag också att tipsa om dessa till lärarna när det är dags för åk 6 att skriva egna noveller.  Nu i veckan läste jag två av de lite nyare titlarna så här kommer lite tankar om dem!
Bokomslag till Inte ens döden

Inte ens döden – Mårten Melin
Det är första veckan efter sommarlovets slut och det är bara för varmt. Både inne i skolan (eftersom ventilationen inte funkar) och ute. Så när Leo föreslår att han och Oliver ska ska åka och bada finns det inget annat svar än ja. Men när Oliver kommer fram kan verkar det som att Leo inte är på plats. Men eftersom värmen är så tryckande och Leo säkert är på väg bestämmer han sig för att hoppa i så länge ändå. Väl i vattnet är det något som tar tag i hans fot…
Kanske inte den läskigaste boken i gruppen av titlar jag tidigare nämnt men ändå väldigt spännande. Mårten hintar på ett precis lagom lurigt sätt i texten om vad som egentligen sker när Leo väl dyker upp på badplatsen. 


De gråtande barnen – Benni Bødker 
Bokomslag till De gråtande barnenDet gamla sanatoriet är inte mer än en ruin nu. Men det finns fortfarande gott om rykten om vad som skedde under tiden det var igång. Barnen behandlades illa och vissa tror att de barn som dog egentligen såldes till familjer som inte hade egna. Särskilt hemska rykten finns det om en nunna, syster Sagrario, där det sas att hon hotade med att sy ihop barnens munnar om de inte slutade prata efter läggdags. Även om lokalbefolkningen undviker platsen tar sig huvudpersonen ändå till ruinen för att försöka ta reda på vad som egentligen hände med sin morbror César. Dog han? Blev han bortförd? Eller hände det något ännu värre?

De gråtande barnen är första boken i en ny serie med skräckberättelser kallad 666 från Hegas förlag. Boken är längre än Inte ens döden och är uppdelad i korta kapitel. Eftersom den är lite längre är det också lite mer uppbyggnad och det börjar bli spännande ungefär i mitten av boken när huvudpersonen hittar ledtrådar till vad som kan ha hänt.  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *