Lättläst x 4

Lättläst x 4

Såhär ensam i sommarbiblioteket, omgiven av böcker som skall lämnas tillbaka, sättas upp och nya böcker som skall läsas, gör jag ett uppehåll i bokuppsättandet och läser snabbt ut fyra nykomna lättlästa böcker för åren 6-9 år, ungefär.

I serien “Joel spelar innebandy” av Åsa Oxenmyr, illustrationer av Ingrid Flygare har jag läst “Utvisningen” Joel skall spela match och råkar nicka bollen i mål. Då blir han utvisad… Det slutar dock bra. En lättläst, men spännande historia om en sport det annars inte skrivs så många böcker om.

Lisa Moroni har tidigare kommit ut med “Loka och monsterglasögonen”, där Loka får ett par nya glasögon, som gör att hon plötsligt kan se alla de monster, som egentligen finns runt omkring henne hela tiden. I nya boken “Loka och monsterspegeln” fyller Loka år och får en spegel i present. Det är naturligtvis ingen vanlig spegel, utan en monsterspegel….Genom spegeln får Loka kontakt med ett monster, som inte alls är så välvilligt inställd, som de andra monstren hon träffat på. När Loka och hennes kompisar går på tivoli på Lokas födelsedag dyker ett monsteret upp i spöktunneln. Vad är det han vill?

I “Rocky, vår hjälte” av Martin Widmark, med bilder av Kristina Grundström är det redaktionen för tidningen “Lilla Extra”, som skall skriva om en hundtävling och självklart anmäler de sin busiga hund Rocky till tävlingen också. Istället för att visa upp sig vackert, som de andra hundarna, smiter Rocky iväg på egna äventyr. Men under tiden, som han är iväg hinner han ställa mycket tillrätta. Han räddar domarens små mopsvalpar från att bli överkörda, han fångar en tjuv och mycket annat. På så sätt blir Rocky dagens hjälte….!

och till sist den bok jag själv tyckte bäst om, “Slatten, Kakan och Tjuven” av Moni Nilsson och illustrationer Elin Lindell. I serien “Äventyr i Paradiset”
Bulten var en gång Tatuerarens kompis, det var när de var barn och då var också Bulten snabbast av dem alla. Nu har Bulten ingen säng att sova i, inte ens när det regnar. Bulten bor i ett tält. Kakan och Slatten, barnen på gården, bestämmer sig för att göra något. Alla har de något hemma, som de kan ge Bulten, t ex lakan eller ett täcke.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *