Månadens tema: Historia

Månadens tema: Historia

Lätta Fakta om Skeppet Vasa

Linda Pelenius
Berghs förlag, 2020

32 sidor
uPrc

På novemberlovet förra året lyckades jag besöka Vasa Museet i Stockholm https://www.vasamuseet.se/. Jag lyckades även få med mig en biblioteksbok för att fota den på plats. Ja, jag är skolbibliotekarie! Boken är suddig på bilden men man ser ändå tycker jag. På hemsidan kan du kolla filmer och utforska museet samt Vasa skeppet!

I boken hade jag läst lite innan och den innehåller massor av färgbilder, även svartvita från då man bärgade Vasa. Du får en snabb och spännande överblick över bland annat varför skeppet byggdes, hur livet var ombord, varför sjönk Vasa? vidare till vad man gjorde för att rädda Vasa och fram till Vasa Museet där hon står idag till allmän beskådan. Boken är spännande och lärorik!

Forntidsglimtar Jägarstenåldern
Anna-Karin Andersson, Elin Jonsson
Beta Pedagog AB, 2018
94 sidor
Hcf

Tips på serie om du gillar att läsa om historia – Forntidsglimtar. Serien är spännande, ibland läskig och bra! Snygga bilder, en berättelse som varvas med faktarutor. Författaren Anna-Karin Andersson är både författare och arkeolog! Det har nyss kommit en fjärde bok i serien som handlar om Järnåldern. Den ser jag fram emot att läsa.

Amerika äventyret Flykten till Amerika
Camilla Lagerqvist
Bonnier Carlsen, 2020
150 sidor
Hcg

Ännu ett tips på serie är Amerika Äventyret. Första boken; Flykten till Amerika börjar i Småland 1916. Ingrid väntar på ett brev från systern Hedvig i Amerika. Hedvig har flytt dit några månader tidigare. Ingrid och Hedvig hamnade hos sin morbror och moster när deras föräldrar dog. Mostern är en mycket elak kvinna och behandlar Ingrid som en slav, Hedvig flydde först eftersom hon inte stod ut med mosterns slag. Hon lovade då att skicka pengar så fort hon arbetat ihop tillräckligt för en biljett till Ingrid. Men Ingrid väntar och väntar och tillslut blir hon också slagen och bestämmer sig för att hastigt fly till Göteborg. I hamnen ligger den stora Amerikabåten som tar passagerare över Atlanten. Biljetten är dyr och Ingrid möter både snälla och ondskefulla personer på sin väg. Hon bara måste hitta sin syster!

Urtidsbilder
Simon Stålenhag, Anna Davour
Fria Ligan AB, 2019
93 sidor
Ud, allåldersbok

Vad vore ett historietema utan en bok om dinosaurier? Stålenhags fantastiska bilder är som ögongodis och ger liv till de som en gång vandrade, lufsade, flög och knaprade här före oss. Det finns en kort faktatext på varje uppslag samt en liten faktaruta. Faktan blir som en berättelse. Det är mycket spännande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *