Hemliga brev

Hemliga brev

Titel: Hemliga brev
Författare: Susie Morgenstern
Förlag: En bok för alla
136 s passar för 9-12 år


Hemliga brev, skriven av den amerikanska författaren Susie Morgenstern kom för snart tio år sedan. Vissa böcker är speciella, detta är en sådan bok.

Boken utspelar sig i Paris. I bokens början är det svårt att uppfatta i vilken tid boken utspelar sig. Huvudpersonen är den tioårige Ernest som bor ensam i en lägenhet med sin gamla mormor. Varje dag är den andra lik. Exakt! Ernest går till skolan, han är inte mobbad men håller sig för sig själv. Han vet inte riktigt hur man umgås med andra barn. När han kommer hem från skolan har familjens hushållerska satt fram mellanmål till honom, alltid ett grönt äpple och en skorpa. När Ernest har gjort sina läxor är det dags för kvällsmat med farmor. Kvällsmaten består alltid av soppa.

Så går dagarna och Ernest liv. Farmor går aldrig ut, i lägenheten är gardinerna nerdragna och det är mörkt och tyst. Ernest frågar (av någon anledning) aldrig efter sina föräldrar.

Så börjar det en ny flicka i Ernest klass, Victoire. Och allt, precis allt förändras på ett ögonblick!

Victoire utser Ernest till sin bästa vän. Han får följa med henne hem (till ett hem med tretton barn). Victoire har nämligen tolv bröder! Via Victoire upptäcker Ernest film, vackra parker, goda maträtter, TV och mycket, mycket mer.

Jag har tipsat om Hemliga brev till många elever och lärare genom åren. Just nu läser klass 4 boken i klassläsning med bokdiskussioner efter varje kapitel. Hemliga brev är en bok som jag tycker är underbar och de flesta som läser den verkar tycka likadant. I år finns boken dessutom på bokrean…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *