Månadens Tema: Tidsresor

Månadens Tema: Tidsresor

Det finns något lockande i att förflytta sig i tiden, tycker jag! Det är inte helt oproblematiskt, en stor fråga blir ju vad som händer om jag ändrar något i historien. Hur kommer då framtiden att se ut? Fascinationen av att resa i tiden delar jag med många! I de flesta berättelser så är de mest drivande någon som vill förändra historien, till det bättre, sett ur deras synvinkel. Då måste det på andra sidan finnas någon, eller några, som kämpar för att bevara historien intakt och detta upplägg är perfekt för en bra berättelse!

En av de senaste utkomna serierna med tidsresor som huvudtema är Hanna och Jakob Blixt serie “Historieväktarna”. Serien börjar med boken “Uppdraget i London” och jag har precis beställt nummer fem i serien “Nobelpristagaren i Köpenhamn”. Huvudpersonerna heter Milton och Iona och de reser i tiden med hjälp av skolbibliotekarien och en speciell bok. Första äventyret utspelar sig i London under andra världskriget och första gången de reser i tiden är det mest av en slump. I de andra böckerna visar det sig vem som är ond respektive god, och hur de kan styra sina resor för att hamna där de kan göra skillnad. Alltså att förhindra att någon mixtrar med historien som vi känner den! Eller?

Även för de yngre läsarna finns det möjlighet att dyka in i tidsresornas äventyr. Sofi Hjort skriver om Stella och Ravi som är “Tidens hjältar”. Det finns fyra böcker i den serien, “Väck monstret” som handlar om Mary Shelley och Frankensteins monster. I “Hjälp farao!” behöver farao Hatshepsut hjälp, de hjälper Mozart i “Öka takten Mozart! “och i “Rädda kungen!” hjälper barnen Gustav Vasa. Korta texter både med gemena bokstäver i den löpande texten som kompletteras med pratbubblor med versaler i bilderna.

För den som kommit längre i sin läsning så finns böckerna om “Den magiska trädkojan” av Mary Pope Osborne. Serien startar med “Dinosaurierna kommer” och består av 10 böcker. Syskonen Hanna och Viktor har en jättefin trädkoja i skogen, som en dag är fylld med böcker om dinosaurier. När barnen kommer in så börjar kojan snurra, och nästa stund så ser de en livs levande pteranodon genom fönstret! Även i dessa böcker så har en bibliotekarie en stor roll.

För slukaråldern och ungdomar är utbudet betydligt större! Peter Ahrrenius skriver om tidsresenären Fanny Falk som rör sig i den svenska historien. Kerstin Lundberg Hahn låter Jorun färdas till vikingatiden för att låsa upp tidens väv i boken “Kolvinge”. Tawni i Camilla Lagerqvists “Rädda honom” får konstiga sms där det står “Bara du kan rädda honom!”. Vem ska hon rädda, och hur? Plötsligt befinner hon sig 80 år tillbaka i tiden…

En serie som jag läste högt hemma, och som dottern och jag fortfarande refererar till är Kerstin Giers “Ädelstenstrilogin”. Gwendolyns familj har många hemligheter, bla att de kan resa i tiden. Inte alla, bara en i varje generation och nu är det Gwendolyns kusin som är den utvalda. Det är vad alla tror, tills det visar sig att det i själva verket är Gwendolyn. Nu blir det besvärligt för alla parter, Gwendolyn är helt otränad, medan kusinen tränats hela livet. Kim M Kimselius serie om Theo och Ramona för dem till alla större händelser i världshistorien, men tar sin början i Pompeji, precis innan vulkanutbrottet sker.

Vådan av att ändra i historien blir tydlig i filmen “Tillbaka till framtiden”.

Summa summarum, allt en gör påverkar historien framåt, så det är kanske bäst att låta tidsresorna roa oss i litteraturen och film!

Tipsa gärna om fler bra tidsreseböcker!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *