Min bokmässa

Min bokmässa

Även jag deltog i Bokmässan i förra veckan och nu har jag äntligen skrivit om några av de seminarium och samtal jag lyssnade på. Bokmässan sändes digitalt via bokmässan.play och jag följde evenemanget på distans. 

Årets teman var Demokrati! Läs, läs, läs! och Nordisk litteratur!

Min bokmässa inleddes med seminariet Läsfrämjande 2021 och här ställde man inledningsvis frågan om: Varför läsning är så viktigt?

Man kan inte förstå världen utan böcker! sa Svante Weyler som även menar att slaget om läsningen står i skolan eftersom det är där vi möter alla Sveriges barn och ungdomar! 

Andra argument för läsning under seminariet var att våra ungdomar måste erövra språket, vi kan lättare bli lurade av bilder än av skriven text. De ungdomar som inte läser kommer ut från grundskolan med endast ca 16000 -17000 ord i bagaget. Detta kan jämföras med de ungdomar som läser regelbundet som får ett ordförråd på ca 50000-60000 ord. Att läsa och vara en läsare är alltså ytterst en helt avgörande demokratifråga.  

Alla på seminariet var naturligtvis överens om att läsning är mycket viktigt. Det är frågan om hur vi får dagens unga att läsa som är det svåra. Weyler menar att vi måste ge de som arbetar med läsning i skolan redskapen och självkänslan för att kunna utföra detta arbetet riktigt bra. Det är i skolan som kampen om makten via utvecklad läsförmåga och läsintresse sker.

Här saknade jag personligen en koppling till skolbibliotek och bibliotekariers samarbete med lärare kring lässtimulans och läsutveckling. Detta diskuterades tyvärr inte under detta seminarie. Däremot diskuterades det, av regeringen, alldeles nyinrättade Läsrådet och hur de förväntas arbeta.

Under nästa seminarium “Läslust, läsglädje och litteraturdidaktik” samtalade en författare (Christina Wahlden) med en forskare (Mary Ingemarsson) och en skolbibliotekarie (vår förra kollega Maria Heimer). 

Maria Heimer berättade om sitt goda arbete som skolbibliotekarie med läsfrämjande arbete i alla klasser och även mot både lärare och vårdnadshavare. Christina Wahlden besöker varje år många skolor i Sverige som författare. Hon menar att det inte är annat än en stor skandal att så många som hälften av alla Sveriges skolbarn står utan ett ordentligt skolbibliotek när man så tydligt ser vilken skillnad för läsintresse och läsförmåga som en bra skolbiblioteksverksamhet gör. Mary Ingemarsson framförde att det är så viktigt att lärarna själva läser böcker att de behöver få göra det på arbetstid. Lärarna behöver också arbeta mer och tydligare med lässtrategier i skolan. Via lässtrategier kan eleverna bli djupläsare.

Jag lyssnade på när Jenny Jägerfeldt pratade om sina böcker om Sigge. Böckerna heter Mitt storslagna liv och Min storslagna död. Sigge och hans mamma har det ganska tufft, var och en har de sina bekymmer. De har flyttat från Stockholm till mormor i Skärblacka. Nu ska Sigge börja i en ny skola och i en ny klass och han har sommaren på sig att göra en total makeover av sig själv. Nu måste han bli som alla andra och äntligen passa in. 

Teman i böckerna om Sigge är bl a skuld och skam. Detta kan tyckas vara svåra teman för mellanåldern (9-12 år) men i seminariet “Så lockas pojkar till läsning” talade man om just detta att inte underskatta barnen. Skriv inte för “lättuggat”. Ta istället i ordentligt och få fart på berättelsen så att läsarna (de svårflirtade) killarna fastnar. Våga skriv svårläst även för yngre barn! Även under detta seminarium diskuterades hur vi ska få barn och ungdomar att läsa mer och författare Niklas Leavy poängterade här skolbibliotekens stora betydelse. “Skolor borde inte ha en krona i skolpeng om de inte har ett skolbibliotek”!

Under flera seminarium och diskussioner framfördes vikten av läsande förebilder. Även att försöka genomföra läsningen som en social företeelse i grupp, via högläsning eller bokcirklar kan göra läsningen lite roligare och kanske lättare för de som har ett läsmotstånd.

Traditionsenligt kom statens medieråd med sin nya rapport om ungas medievanor under bokmässedagarna. Det är alltid en intressant rapport att läsa och reflektera över. Här finns den senaste.

Även om jag tycker att jag tog del av många inspirerande och intressanta föreläsningar under årets bokmässa så hoppas jag verkligen att vi alla nästa år är tillbaka på Svenska mässan i Göteborg för “en vanlig” bokmässa.

Bokmässan är så mycket mer än endast intressanta föreläsningar och seminarier. Jag saknar verkligen bokutställningen! Och allt det där intressanta som man upptäcker och får ta del av som man inte visste att man letade efter. Och MINGLET som innebär möten med kända och okända personer och härliga vänner och kollegor! 

En bokmässa upplevs allra bäst på plats!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *