Min tur nu

Min tur nu

“Min tur nu” är skriven av Angie Thomas.

Boken handlar om 16-åriga Bri, vars pappa var en framgångsrik rappare tills att han sköts ihjäl av en gängmedlem i området där de bodde när Bri var 5 år gammal. Mamman hade svårt att hantera liver efter mordet och hamnade i ett missbruk så svårt att hon fick lämna ifrån sig Bri och hennes storebror Trey till deras farmor och farfar. Som om det inte räcker så drabbades området där Bri och hennes familj svårt av upplopp för några år sedan, vilket får omgivningen att klassa alla som bor där som potentiella kriminella.
Efter några år så lyckades mamman, Jay, ta sig ur missbruket och Bri och Trey bor nu hos henne. För att ge barnen den chans hon själv sabbade så går de inte på skolan som ligger i bostadsområdet, utan i en skola belägen i ett vitt medelklassområde en bit därifrån. Jays missbruksförflutna gör det svårt för henne att få ett vettigt arbete och familjen har det mycket svårt ekonomiskt.

Bri har en dröm, att kunna försörja sig och sin familj på att rappa. Hon hoppas att få chansen att battla på Ringen, där hennes pappa också började sin karriär. Hon får chansen och plötsligt dras hon in i en spiral av händelser som hon inte riktigt kan kontrollera. Vem är hon? Vilket budskap vill hon förmedla? Kan hon stå för det? Sist men inte minst, är kändisskapet värt vad som helst?

Boken tar upp många viktiga ämnen som utanförskap, fattigdom, rasism, beroende, vänskap, kärlek, svek och familjerelationer men känns ärlig och rak. Jag sträckläste den för att jag var så nyfiken på att se hur Bri skulle lösa problem, som när hon läst det genererade ett nytt problem. Nu är jag sugen på att läsa författarens debutroman “The hate u give” också.

  1.      

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *