Mötet med texten

Mötet med texten

I dag möter vi eleverna i Kävlinge kommun! Det är så härligt att höra sorl från pigga och nyfikna ungdomar i korridorerna igen. Ett nytt läsår står för dörren och det är verkligen inspirerande att få arbeta med våra härliga tonåringar!

I går mötte jag alla svensklärarna här på Tolvåkerskolan. Vi brukar ha en timme tillsammans inför varje läsår, då vi bland annat talar om årets projekt, nya böcker och går igenom bra och aktuell forskning som vi kan ta del av och lära oss något av.

I år lyfte jag fram tre böcker som jag tycker är väl värda att ta del av som svensklärare. Det är Britta Stenssons inte helt nya men utmärkta bok Mellan raderna. Strategier för en tolkande läsundervisning. Anne-Marie Körlings alldeles färska bok Textsamtal & Bildpromenad och framförallt boken Mötet med texten av Jenny Edvardsson (Jenny på Wendes).

Förra året presenterade Westlund och Molloy forskning som visar att så många som en fjärdedel (25%) av ungdomarna i svensk skola läser korrekt mekaniskt men utan att förstå vad de läser. Britta Stensson skriver i Mellan raderna om att för att kunna bli en god läsare behöver barn/ungdomar få tid till läsning, ha tillgång till böcker, få hjälp med strategier för att kunna förstå vad man läser och få möjlighet att samtala/reflektera om det lästa. (Mellan raderna. Strategier för en tolkande läsundervisning, 2006, s. 15ff).

För att vi ska kunna få en läsande och reflekterande ungdomsgeneration är det alltså av största vikt att vi läser med våra barn och ungdomar och att vi använder och lär våra elever olika lässtrategier för att få dem att komma vidare i texterna och att förstå vad det är de läser!

Jenny Edvardsson är lärare på Wendesgymnasiet i Kristianstad. Hon har uppmärksammats i media och är en ofta anlitad föreläsare eftersom hennes undervisningsmetoder verkar ha varit framgångsrika för framförallt läsovana killar. För ett halvår sedan kom hennes bok Mötet med texten ut. I boken beskriver Edvardsson på ett enkelt men mycket pedagogiskt sätt hur hon bedriver undervisning i sina klasser med hjälp av att modellera och av olika strategier. Jenny Edvardsson gör välkänd läsforskning (ex av Chambers, Westlund, Langer mfl) till sin egen och bedriver undervisningen därefter. Allt beskrivs frikostigt men lättsamt i boken. Edvardsson delar också med sig av mallar och pedagogiska tips från sin vardag på bloggen Jenny på Wendes

Boken Mötet med texten är min nya favorit!! Så många bra och enkla tips! Så bra beskrivet! Jenny Edvardsson arbetar med gymnasieungdomar men boken kan absolut tillämpas för skolans alla åldrar.

Ett svar på ”Mötet med texten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *