Sirenen

Sirenen

 Kahlen är på kryssning  med sin familj när en fruktansvärd storm bryter ut. Hon är fruktansvärt sjösjuk och när mamman, som håller på att göra sig redo för middagen frågar om hon inte vill följa med till matsalen iallafall, så avstår hon. Helst skulle hon vilja ha en hink att kräkas i. Plötsligt tycker hon sig höra en sång, nästan som en vaggvisa, och på en sekund så ger sig mamman iväg. “Ska du inte följa med” är det sista Kahlen hör sin mamma säga. Hon kan inte riktigt säga vad som händer, men hon känner att hon måste ge sig ut i stormen, sången lockar henne och hon kastar sig över relingen, liksom alla andra på skeppet. Väl i vattnet så kommer hon till sans och hela hennes väsen protesterar mot att hon ska dö, hon har inte levt klart! Då här hon en röst som frågar “Vad skulle du ge för att få fortsätta leva?” Kahlen funderar inte en sekund innan hon svarar “Allt!” och hon känner hur armar lyfter henne ur vattnet till säkerheten på en liten stand. Där möter hennes blick tre undersköna flickor som förklarar att de är Sirener och arbetar åt Havet. Kahlen har nu ingått ett avtal med Henne om att i utbyte mot sitt liv så ska hon tjäna Havet i 100 år. Hennes röst är nu ett dödligt vapen…

Med en röst som driver människor att kasta sig i vattnet och drunkna så lär sig Kahlen att leva tillsammans med endast de övriga Sirenerna. Det finns alltid minst 3 och som mest 5 Sirener vid varje given tidpunkt. Att ha relationer med människorna är oerhört komplicerat och Kahlen fogar sig, och ser fram emot att de 100 åren ska ta slut, så att hon kan få sitt liv tillbaka. Åren går och friheten närmar sig, då möter hon Akini, som får henne att ifrågasätta sitt öde. Kan hon riskera allt för en relation med honom, eller måste hon glömma honom för alltid?

Sirener är ett väsen som jag inte har läst särskilt mycket om, och i boken får du som läsare en hel del information om dem, hur de framställts under tidens gång och vad som skiljer dem från tex sjöjungfrur. Det är alltid spännande att lära sig nya saker! Ett annat spännande drag är att beskriva havet som ett väsen, en Hon, som behöver de människor som offras för att alla andra ska kunna leva av det som Hon ger.

Kiera Cass har även skrivit serien The Selection.

Omslagsbild till Sirenen av Kiera Cass, bild från Adlibris

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *