Sista stöten

Sista stöten

Fristående fortsättning på ”moppe-serien” Stulen, Razzia mfl av Leif Jacobsen.
I den lilla byn Tofta, på landsbygden utanför Helsingborg bor ett gäng killar som vill ha spänning i sin tillvaro och som inte tycker skolan är så värst intressant. Desto mer spännande är det med bilar och motorer och att tjäna snabba pengar. Den i gänget som är närmast att fastna i kriminalitet , som går långt utanför att snatta saker i affären är, Lund. I Sista stöten får vi följa honom och hur han bestämmer sig för att bryta mönstret. Det är bara den ”sista stöten”, som skall göras först.Lund har figurerat som en bakgrundsfigur,i de andra böckerna i serien.Nu blir han huvudperson. En ganska osympatisk kille, som alltid vill göra de värsta grejorna. Gänget har tidigare sysslat med att trimma mopeder och även stölder av mopeder har förekommit. Den här gången blir det nya steg på brottets bana, med bilstöld och rån mot byns pizzeria, där den populäre ägaren håller en sorts ungdomsgård.
Det har dykt upp en ny kille i Tofta, med en riktigt snygg EPA. Lund och hans kompis Axel bestämmer sig för att sno den och försöka sälja den.
Lunds kompis Axel börjar bli riktigt trött på att hänga med på olika dåligheter som Lund vill ha med honom på. Lund blir förbannad och sur , säger till Axel att du kan ju alltid få hjälp och pengar av din “Svensson familj”. den möjligheten har inte Lund. Det vi får veta om hans familj gör att vi kanske förstår varför han blivit som han blivit. Mamma är död sedan Lund var liten. Pappa super, storebror är gravt kriminell.
Efter bilstölden börjar det gå rykten på byn om att någon skall råna byns populära pizzeria. Så grova saker skulle aldrig Lund göra. Han gillar pizzeriaägaren, vet att han brukar vara schysst mot dem som inte har så mycket pengar och ibland bjuda dem på pizza.
Men, storebrorsan vill ha med Lund och Axel och han lyckas med det. Han har en hållhake på dem, han vet att det är dem som stulit EPA traktorn.
Lund har också börjat fundera över sitt liv, vill han verkligen gå ännu längre på brottets bana, ännu djupare in i kriminalitet? När han träffar Helena, en ny tjej i byn, blir han kär och tänker att han vill förändras för att hon skall kunna tycka om honom. Men hur skall det gå, skall han lyckas ta sig upp ur “skiten” eller inte. Rånet mot pizzerian har han också på sitt samvete nu, speciellt som ägaren blivit misshandlad och ligger på sjukhus. Det är Lunds brorsas fel, men ialla fall.
Spännande och lättläst bok.
Kuriosa är att platsen boken utspelar sig på, är Gantofta utanför Helsingborg, jag har kollat med författaren.
För mig som bor där sedan tolv år är det extra intressant att följa gängets promenader i byn. Jag följer dem på backen upp mot skolan och ser allting framför mig. Ner till pizzerian igen, där ägaren verkligen har en sorts informell fritidsgård och EPA traktorerna fortfarande varvar sina motorer utanför.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *