Skolbibliotek i världsklass

Skolbibliotek i världsklass

I dag kom DIK´s lista över vilka skolbibliotek i Sverige som i år har fått utmärkelsen Skolbibliotek i världsklass. Det är två bibliotek i Kävlinge som är med; Rinnebäckskolan och Tolvåkerskolan. Hurra!!

Båda dessa skolbibliotek har fått utmärkelsen flera år förut och även andra skolbibliotek i Kävlinge kommun har fått utmärkelsen ett eller flera år (Ljungenskolan, Lackalängaskolan, Nyvångskolan och Skönadalskolan).

Fackföreningen DIK skapade utmärkelsen “Skolbibliotek i världsklass” för tio år sedan eftersom man då ville lyfta fram bra och välfungerande skolbibliotek. Ett rum med böcker utan någon organiserad och pedagogisk verksamhet kan inte kallas för ett skolbibliotek. Ett fungerande skolbibliotek har ett rum med böcker som ständigt uppdateras för att matcha skolans elevunderlag och lärarkår. Ett fungerande skolbibliotek ska också ha en (minst) utbildad bibliotekarie som väl förankrad i det pedagogiska arbetet på skolan arbetar tillsammans med lärarna i läs- och MIK-projekt. 

Är det då bra att ha utmärkelsen Ett skolbibliotek i världsklass? I skolbibliotekssverige förs diskussioner om utmärkelsens berättigande. I grunden är det konstigt att utmärkelsen alls ska behöva finnas. Skrivningar om skolbibliotek och rektors ansvar för verksamheten finns sedan länge i skollagen och Lgr-11. Trots detta har över hälften av Sveriges skolelever inte tillgång till ett fungerande skolbibliotek. Det är mycket allvarligt eftersom det naturligtvis är så att tillgång till litteratur och en bibliotekarie som bokinspiratör är en framgångsfaktor som gynnar läsandet. Skolans viktiga arbetet med källkritik drivs också ofta av bibliotekarien (där det finns en sådan). Att ungdomar utbildas i att vara  källkritiska är viktigare än någonsin idag!

I Kävlinge kommun har utmärkelsen “Skolbibliotek i världsklass” varit ett sätt för oss att höja kvaliteten i skolbiblioteksarbetet. Vi har lyft fram och diskuterat DIK´s kriterier för utmärkelsen i personalgrupper och med skolledningar. Vi blev, för något år sedan, inbjudna att prata om skolbibliotek med våra politiker i Bildningsnämnden utifrån temat “Skolbibliotek i världsklass”. Även själva ansökan till Skolbibliotek i världsklass har diskuterats då den ändrades förra året till att ta ett tydligt avstamp i styrdokumenten och blev därmed betydligt mer omfångsrik, men också tydligare för att beskriva skolbiblioteksverksamheten. Svaren på många av de olika delarna i ansökan kan hämtas direkt ur skolbiblioteksplaner, Mikplaner och arbetsplanen för skolbiblioteksverksamheten. Dessa dokument bör finna på skolan eller i kommunen. 

Att skriva ansökningen till utmärkelsen har, för oss, bidragit till en reflektion över verksamheten i skolbiblioteken. Ansökningskriterierna kan givetvis användas som ett utvärderingsverktyg utan att utmärkelsen söks. 

Naturligtvis borde alla skolor i Sverige ha ett Skolbibliotek i världsklass. Den skolbiblioteksutredning som Gustav Fridolin lämnade ifrån sig för drygt ett år sedan visar på en väg framåt för detta. 

Nu är det upp till riksdagens politiker att ta beslut som gör detta möjligt. I Kävlinge kommun togs dessa nödvändiga beslut redan år 2004. Sedan dess har det alltså funnits skolbibliotek med utbildad bibliotekarie på alla Kävlinges kommunala skolor.

Alla Sveriges skolelever förtjänar ett Skolbibliotek i världsklass!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *