Månadens tema: Käpphästar

Månadens tema: Käpphästar

“Ett eget stall” av Angelica Öhrn handlar om Isra och Sara. De träffas varje dag i gläntan bakom skolan och rider på sina käpphästar. Det är den bästa stunden på dagen, men när Isras larm ringer måste hon gå hem för att passa sina småsyskon. Det är som att vara mitt i en virvelvind, och ibland smyger hon upp om natten och sitter i det tysta och njuter. En dag när hon kommer hem upptäcker hon att hennes käpphäststall i garderoben blivit bortstädat, och istället så ligger alla lillebrors kläder där. Mamma förstår inte att Isra inte alls är för stor för att leka med käpphästar och behöver stallet! Dessvärre kan de inte bo hemma hos Sara heller, där är också trångt och hennes hästar får bo under sängen. Vad kan de göra?

En eftermiddag när de är på biblioteket för att göra läxor kommer de på en fiffig idé. Det finns en tom skrubb, den hade varit jättebra som käpphäststall! Tyvärr säger Adriana, bibliotekarien nej, allt som finns på biblioteket måsta alla kunna låna. Kanske kan de ha stallet i källaren? Men då upptäcker de att de stora läskiga killarna håller till där, så det går inte heller. I gläntan då? Det skulle kanske gå? Det fungerar till en början, men ett rejält regnväder visar att den lösningen har brister. Finns det verkligen ingen lösning? Jo, det gör det som tur är! En väldigt bra lösning, för fler än Isra och Sara.

För något år sedan kom böckerna om Vilde, om den första boken skrev Emmi här: https://biblioteksbubbel.se/vilde-och-kapphasten-winner-jenny-bicho/

För nybörjarläsaren så har Helena Bross skrivit “En egen häst”. Siri tycker om hästar. Väldigt mycket. När de är på utflykt så får hon rida på en ponny, men ridturen tar slut alldeles för fort. Siri drömmer om hästar, och tänker på hästar jämt. Hon vill ha en egen häst. En dag berättar klasskompisen Alice att hon börjat rida. Siri vill också jättegärna börja rida, men får inte eftersom att hennes föräldrar tycker att det är för dyrt. Det är inte rättvist, tycker Siri! Då får fritidspedagogen en idé, de ska sy käpphästar så att alla kan få rida!


Per Berg har i boken ”Käpphästen” skrivit en riktig rysare om en inte så gullig käpphäst, Balder. Tyra önskar sig en käpphäst mest av allt i hela världen. Alla i klassen har en käpphäst, utom Tyra. Mamma och pappa har inte råd, säger de. men undret sker, på sin födelsedag får Tyra en käpphäst, en begagnad. det gör ingenting, Tyra är överlycklig! På skaftet står namnet “Miriam” inristat…Läs den inte om du är mörkrädd!

Skulle du bli sugen på att sy en egen käpphäst så kan du få tips och idéer i boken “Stall Smultronbackens käpphästar : tips, tutorials & snilleblixtar” av Lisa Filipsdotter & Elsa Högberg.

Till sist, när jag gick förbi en känd pysselaffär i Lund häromdagen så såg jag att du kan pyssla ditt eget käpphäststall! Jag vet också att de har material för att göra käpphästar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *