Släppa taget

Släppa taget

Släppa taget är, om jag nu räknar rätt, Katarina von Bredows femtonde bok för barn och unga – imponerande!

I Släppa taget möter vi enäggstvillingarna Elsa och Stella som går de allra sista veckorna i nian. Elsa och Stella går i samma klass och umgås oftast med samma kompisar. De har alltid gjort det så det känns vant och tryggt. Under de sista veckorna på vårterminen ska klassen som skapandeskola-projekt ha drama och de får nu träffa den unge dramaläraren Vincent. Vincents dramaövningar går ut på att locka fram känslor i gruppen och det lyckas han verkligen med! Ungdomarna reagerar väldigt olika på hans övningar men starka känslor kommer upp i gruppen och de som blir allra mest medvetna om detta är Elsa och Stella.

Elsa börjar fundera på sin egen roll gentemot tvillingsystern Stella. Stella är alltid lite mer, den som lärarna lägger märke till och den som är mest utåtriktad av de båda. Hurdan är Elsa egentligen??
Kanske är det verkligen så att hon bara är en blek och tråkig kopia av Stella.
Elsa bestämmer sig för att ändra på detta. Hon ska börja direkt och hon ska visa Elliot, killen i klassen som Elsa varit hemligt förälskad i snart ett år, att hon gillar honom. Kommer hon att våga?

Katarina von Bredow levererar återigen en mycket bra ungdomsbok som kommer att läsas och högläsas om och om igen. Att bryta invanda roller och mönster och att försöka förstå vem man själv är i förhållande till de man har runt sig är något som inte bara tvillingar funderar på utan många andra, antagligen de allra flesta ungdomar.

Nu ska jag köpa Släppa taget till min sextonåring där hemma samt lägga in en beställning på ett par extra böcker till mediateket på Tolvåkerskolan!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *