Sommarmåste: Tordyveln flyger i skymningen

Sommarmåste: Tordyveln flyger i skymningen

Maria Gripe
Tordyveln flyger i skymningen
Bonnier Carlsen
277 sidor

“En del händelser tycks varken vara styrda av viljan eller av förnuftet, de förefaller helt oväntade, överraskande, oförutsedda. Vi kallar dem tillfälligheter eller slump, men vi vet ingenting om dem.”

Syskonparet Jonas och Annika får i uppdrag att tillsammans med vännen David vattna blommorna på Selanderska gården under sommaren. När de utforskar den gamla släktgården hittar de ett skrin med brev och en kärlekshistoria från 1700-talet rullas upp. Vilka var Emelie och Andreas som brevväxlar? Tog Andreas verkligen med sig en egyptisk gravstaty från en av sina många resor och vem är den mystiska damen som ringer och vill spela schack?  Ingen kan skriva spökhistorier som Maria Gripe!

Tordyveln flyger i skymningen skrevs från början som en radioföljetong tillsammans med Kay Pollak och bearbetades sedan om till en bok och jag minns när jag hörde den på sommarlovsmorgon i slutet av åttiotalet (repris skulle jag tro då den först kom 1976). Jag läser numera om den varje sommar, det är ett av mina sommarmåsten! Glada nyheter för alla nostalgiker är att SR nu åter lagt ut hela radioföljetongen på nätet så det är bara att lyssna! Ni hittar den här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *