Skärmtid

Skärmtid

Diskussionen om skärmtid är tidvis het och vågorna i diskussionerna för och emot går höga.

En som, i mitt tycke, bemöter begreppet skärmtid på ett klokt och humoristiskt sätt, är forskaren Elza Dunkels. Jag läste hennes bok ”Skärmstark” och nickade instämmande flera gånger. Hon talar bland annat om hur vi genom tiderna varit rädd för hur det nya påverkar oss, och det är klokt. Många av exemplen hon ger skrattar vi åt nu, till exempel var människor helt övertygade om att man kunde få cykelansikte och att hastigheten på tågen var farligt.

En sak hon också påtalar är att när begreppet skärmtid myntades så var man stillasittande vid datorn, en stationär sådan. Nu är skärmen så mycket mer, och används även för att läsa nyheter, böcker, lyssna på musik och spela aktiva spel, till exempel ”Pokemon go”.

Användningen av skärmar är inte oproblematisk, men att sluta använda tekniken löser inte automatiskt alla problem. Som i så många andra ämnen så läser en gärna det som stöttar en egna synvinkel. Oavsett hur en förhåller sig till skärmar så är boken är läsvärd. Om en vill kan en också läsa en bok där författaren har motsatt åsikt, de finns också.


Om du vill läsa mer av Elza så har hon ett instagramkonto, dunkels, och bloggar på Nätkulturer som du hittar genom att klicka på länken nedan

https://kulturer.net/

Det här är en bok som passar utmärkt att läsa tillsammans, i ett lärarlag, eller som hos mig tillsammans med sina bibliotekariekollegor.

Elza Dunkels
Vebal förlag, 2021
135 sidor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.