Sveriges historia

Sveriges historia

Förra söndagen började en ny serie på tv, “Historien om Sverige“. Den tar avstamp i stenåldern, för ca 6000 år sedan. Tittaren får sedan följa historien framåt ca 3000 år med hjälp av dramatiserade scener, bilder på föremålen som förekommer i scenerna och forskare som berättar. Själva huvudserien riktar sig mot vuxna, men det finns en barnanpassad version här: https://www.svtplay.se/video/eoG2prg/historien-om-sverige-med-farah/1-jagare-och-offer

Om du blir mer intresserad, och vill gå händelserna i förväg så är Björn Höglunds bok “Sveriges historia från stenyxa till smartphone” ett bra val att fortsätta med. Här finns lättillgänglig fakta om historiska skeenden ända fram till vår tid.

Sveriges historia: från stenyxa till smartphone
Björn Höglund
Ordalaget bokförlag, 2019
101 sidor
9-12 år
ISBN:  9789174692853

I det andra avsnittet så var det metallerna som stod i fokus, bronsåldern och järnåldern. Sandby borg på Öland anfölls brutalt en natt och alla invånare dödades. De fick ingen ordentlig begravning, vilket har gett en unik inblick i vardagslivet i en borg från 400talet eKr. Ingen vet varför, men Kim M Kimselius låter Theo och Ramona åka tillbaka till Sandby borg i boken “Sveriges Pompeji, Sandby borgs öde” för att ta reda på varför, eller allra helst förhindra katastrofen.

Sveriges Pompeji Sandby borgs öde
Kim M Kimselius
Roslagstext, 2015
255 sidor
9-12 år
ISBN:  9789186485535

Jag tyckte inte särskilt mycket om historia när jag gick i skolan, men nu tycker jag det är spännande! Jag ser verkligen fram emot att följa Sveriges historia på söndagarna framöver. Kanhända visar de fler spännande händelser som det skrivits böcker om som jag kan läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *