Tema Poesi

Tema Poesi

Nu är det faktiskt vår och då blir man ju sugen på poesi!

UTAN ORD av Sofie Berthet

Nypon Förlag 2017, Hcg, Antal sidor 66.

Jag tycker att poesi är att skriva med färre ord, att fånga en känsla eller en stund. Boken Utan ord tar upp just det där man inte så lätt kan beskriva. Mateo kommer ny till en skola, mamma har ju pratat med rektorn om att han har dyslexi men ändå gör läraren det bara värre. Mateo störtar hem efter första skoldagen, någon följer efter honom. Det visar sig vara en tjej som heter Bim. Hon vet hur det är att ha dyslexi och dessutom upptäcker de att båda har en förmåga att prata med djur – Utan ord.

PAPPAS LÅT av STOR med bilder av Kim W.Andersson

LL-Förlaget 2015, Hc.03, Antal sidor 32.

Boken innehåller texten till låten Pappas låt av rapparen Stor, hans riktiga namn är Ulises Infante Azocar. Bilderna är coola, sorgliga och vackra, de förstärker känslor och spänning i texten. När jag har lyriklektioner brukar jag ibland spela upp låten och visa bilderna i boken (du kan lyssna på låten där du lyssnar på musik). Det brukar vara en bra ingång till poesi att allt vi lyssnar på faktiskt är just det – Poesi. Låten som också är hela boken, beskriver Ulises kärlek och tacksamhet till hans pappa som flydde från krig och gjorde så att Ulises kunde växa upp i frihet. På Wikipedia står det att Ulises pappa och gammelmorfar är poeter. Ulises har i sina texter inspirerats av Pablo Neruda som var en Chilensk poet, författare och politiker.

MJÖLK OCH HONUNG av Rupi Kaur

Mima Förlag 2015, Hce.03, Antal sidor 204

Mjölk och honung började som Rupi Kaurs inlägg på instagram. Texterna är poesi och prosatexter som tar oss genom erfarenheter av våld, kärlek, förlust och femininitet. Att livet kan vara svårt och tungt men att det finns sötma – honung ändå att hitta. Rupi Kaurs egna teckningar pryder ibland sidorna i boken. Man kan läsa hela rakt igenom eller dyka ner och ta en dikt då och då. Texterna passar från 12 år ca. “Världen ger dig så mycket smärta och här står du och gör guld av det – det renaste som finns” är ett exempel på en dikt från boken.

FÅGELN I MIG FLYGER VART DEN VILL av Sara Lundberg

Mirando 2017, Hcg

Sara Lundberg har inspirerats av konstnärinnan Berta Hanssons måleri, liv, dagboksanteckningar och brev. Bilderna och texten i boken samspelar i ljuv poesi. I början av 1900-talet föddes Berta i Jämtland på landet. Berta och hennes systrar behövs på gården men Berta drömmer om att bli konstnär. Hon älskar att teckna och måla och tröstar sin sjuka mamma med teckningar som hon sätter upp på väggen. Så ofta hon kan är Berta i mammans rum, man får inte röra vid mamma för då kan man bli smittad av tuberkulos. Mamma förstår att låta Berta rita färdigt. Förr i tiden var det inte alls självklart att kunna bli det man ville speciellt inte för flickor. “Vad ska hon göra med all förtvivlan och längtan bort? Hur ska hon någonsin kunna förverkliga sina drömmar?”.

JUST NU av Lotta Olsson & Olof Landström

Lilla piratförlaget 2019, Hcf Bilderbok

Om allt som händer på samma gång, man blir nästan snurrig men på ett skönt sätt. Underbara bilder som bråkar och leker tillsammans med texten. Tänk vad mycket vi gör, vad mycket som sker, hela liv som pågår – samtidigt!

2 svar på ”Tema Poesi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *