TEMA:Tomtar på loftet

TEMA:Tomtar på loftet

I månaden december har vi nog alla lite “tomtar på loftet” och det blir också månadens tema här på bloggen.

I boken Kattvännen av Malin Eriksson Sjögård, kommer vi “kattvännen” Ove inpå livet. Ove äger 42 katter och

är själv en ganska liten och rynkig gubbe, som bor granne med Lo, som precis flyttat till byn. Ove hatar choklad, pratar konstigt och luktar mossa. Är han verkligen en människogubbe? Han verkar ha magiska krafter dessutom. Oves “riktiga” familj bor i skogen och en dag tar han med Lo dit. Oves familj är inte alls speciellt vänlig. De är ett gäng små gubbar med långa gråa skägg och pliriga ögon. Vilka är de egentligen?


Visste du att det finns besvärliga gäng med små tomtar och vättar, som stryker omkring i städerna?

Att de har hemliga krogar och källarlokaler, där varje normalväxt människa skulle slå huvudet i taket? Nej, då kanske du inte heller vet att det finns väktare utsedda att se till att dessa små varelser sköter sig, inte blir sedda av människor och även för att ta meddelanden mellan de olika världarna. Tilda Modigh är femton år och väktare. Hon har ärvt yrket av sin mormor. Nu har skolans källare blivit invaderad av jordvättar, Tilda har fullt upp och hon får inte ta hjälp utav någon, eftersom hennes uppdrag är strängt hemligt. Men först måste hon ta itu med ett gäng besvärliga tomtar, som envisas med att supa sig fulla hela tiden. En spännande och humoristisk urban fantasy , full av nordisk folktro. Passar dig från 12-15 år. Författare är Elin Säfström.

Här kan du läsa om gårdstomten i nordisk folktro:

https://kulturminnet.wordpress.com/2020/03/09/nordisk-folktro-del-24-gardstomten/

Till sist tv serien “Tomtar på loftet” eller “Nissene på låven”, som den egentligen heter, eftersom det är en norsk serie, som sändes, som adventskalender 2001 i Norge. Den är en parodi på alla de dokusåpor, som börjat sändas då.

https://www.youtube-nocookie.com/embed/OthC9Xqlujk?controls=0

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *