Under

Under

Titel: Under
Författare: Anna Ahlund
Illustratör: Johan Unenge
Natur & Kultur, 150 sidor
Passar 13+

Jag läser många ungdomsböcker, det ingår i mitt jobb. Ibland läser jag det som är riktigt bra, då blir jag glad och tipsar vidare. Ibland stöter jag på en bok som gör ett speciellt intryck. Det var vad som hände när jag läste Under! Under berör mig på ett speciellt sätt, både med sin finstämda text – men framförallt med de vackra lite suggestiva bilderna!

Jag läste boken i en enda sittning. Det är inte så svårt, den är endast på 150 sidor! När jag läst ut boken bläddrade jag genast tillbaka och tittade på bilderna om och om igen. Under är en kollektivroman, vi får träffa ett kompisgäng som alla har varsitt kapitel i boken. Kapitlena hakar i varanda på ett smart sätt och allra först möter vi Lukas. Ett vitt kuvert fallar ur hans skåp i skolan när han öppnar det för att packa ihop sina saker. I kuvertet ligger en handmålad bild föreställande en skulptur av något slag. När kompisarna får se bilden är det någon som känner igen statyn. Den står på gamla kyrkogården i Uppsala (hela berättelsen utspelar sig på olika ställen i Uppsala). Plötsligt är hela kompisgänget på väg till statyn för att se den i verkligheten. Kanske ska något oväntat hända där just nu?

Sedan får de övriga i gänget, en efter en, i kapitel efter kapitel, vita kuvert med handmålade bilder i sina skåp. Vi får följa med till olika platser i Uppsala och då också lära känna karaktären lite bättre.

Anna Ahlunds finstämda språk bidrar till bokens förträfflighet. Det finns så mycket under ytan som man börjar fundera vidare på. För mig är dock bokens behållning de fantastiska bilderna som jag inte kan sluta att titta på. De bidrar verkligen till handlingens helhet och bokens styrka.

Under av Anna Ahlund och Johan Unenge är en mycket fin bok att njuta av och fundera på. Den handlar inte bara om kompisgänget i Uppsala utan också om en livsinställning som vi nog alla skulle må bra av att ha med oss i vardagen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *