Vita lögner, röda hjärtan

Vita lögner, röda hjärtan

Bokomslaget till Vita lögner, röda hjärtan.

Tuva har precis börjat sexan. Inget är sig likt. Tuvas kompis Linnea är annorlunda. En dag avslöjar hon för Tuva och Bao att hon och Martin har blivit ihop under sommaren! VA? Linnea har pojkvän och nu håller hon bara på att messa med honom hela tiden istället för att vara på basen i skogen med Tuva och Bao.

Med en handstilsliknande text får vi tal del av Tuvas (underbara) tankar. Handlingen i boken förs framåt i en klassisk seriebokstil, vilket tilltalar många barn. Handlingen skrivs i dagboksformat och vi följer Tuva och hennes kompisar dag för dag mellan läsårsstarten och höstlovet.

Vita lögner, röda hjärtan är en mycket bra bok om den jobbiga bryttiden, som alla går igenom, mellan att vara barn och att bli ungdom. Denna tid när man oftast vill leka som vanligt men ibland tycker det är töntigt att leka. Eller när ens kompis plötsligt säger att det man gjorde igår är för barnsligt idag. Och när en annan kompis plötsligt har skaffat kille!? Hur ska man då vara själv? Måste man själv också skaffa kille? Eller tänk om man blir kär i en tjej istället, är man lesbisk då?

Den norska författaren Nora Dåsnes beskriver på pricken och oftast ganska komiskt hur det kan kännas när man är 12 år och inte riktigt hänger med i utvecklingen. Man förstår sig inte på sig själv, sin kropp eller sina tankar. Läs Vita lögner, röda hjärtan och ge gärna bort den till en 10-12-åring i din närhet.

Nu önskar jag bara att det kommer en liknande bok som Vita lögner, röda hjärtan med tre killar som huvudpersoner. Det behövs verkligen fler böcker som handlar om mellanstadiekillar i vardagen, gärna i serieformat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *