Yani och Abow

Yani och Abow

För några månader sedan kom Nora Khalils debutbok Yani. Boken fick jättefina recensioner, den blev Augustprisnominerad och framförallt blev den LÄST av tonåringarna! När jag berättade om Yani på bokpraten blev boken utlånad direkt och jag har både reserverat och köpt in flera exemplar hit.

I Yani får vi möta några kompisar, Khaled, Amir, Wahida, Caspian och berättaren Rayan. De går sista terminen i nian och de har så smått börjat planera skolavslutning och avskedsbal. De har sökt in till olika program och skolor och klassen och gänget kommer att skiljas åt till hösten.

Mitt i allt detta får Amir ett utvisningsbesked! Alla blir helt chockade! Amir! Amir är den som kan svenska bäst, som pluggar mest och som har varit i Sverige i många år. Gänget bestämmer sig för att kämpa för Amir och göra allt för att få honom att stanna i Sverige. Till sin hjälp tar de Sebbe som är fritidsledaren, och deras extrapappa, på fritidsgården.

Redan nu är uppföljaren Abow ute. Nora Khalil hade idéer och material som räckte till två böcker redan när hon började skriva den första boken Yani. I Abow är det nu hösttermin och alla kompisarna har börjat i nya skolor och går i nya klasser. Det är så konstigt och ovant tycker Ryan. Han saknar sina gamla kompisar.

“Den här klassen saknade aura. Ingen här var som Caspian, Khaled och Christian som gjorde att vi alltid garvade. Ingen här var som Amir som hjälpte mig när jag inte fattade. Jag saknade Wahida också. Och Sara och Amal.”

Kulturkrockarna är många för Ryan och de andra när de kommer från Orten för att integreras i gymnasieskolorna i innerstan. Det är inte enkelt och för en del går det helt fel. Ryan blir orolig på riktig när han märker att hans barndomsvän Caspian håller på med helt fel saker. Vad ska han göra, om han berättar vad han upptäckt riskerar han att förlora sin vän för alltid.

Både Yani och Abow är skrivna med bra driv, humor och med ett uttrycksfullt förortsspråk. Man vill hela tiden läsa vidare för att veta vad som ska hända. Böckerna beskriver det ofta mycket tuffa förortsliv som i detta nu utspelar sig i våra storstäder och i våra förorter. Samtidigt är Khalils berättarvärld positiv och härlig och jag vill gärna läsa mer om Ryan, Wahida, Caspian och de andra.

Kan man hoppas på en tredje del i serien?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *