Bläddra efter
Månad: augusti 2024

Presidentens dotter

Presidentens dotter

Jag är med i en Facebookgrupp som heter Barn-och Ungdomboksutmaningen. Varje månad läser och tipsar vi varandra om böcker på olika teman. Juli månads utmaning är en bok vars titel börjar på ”P”. Som av en händelse så läste jag ut ”Presidentens dotter” av Lisa Linder igår 🙂 En dystopisk framtidsskildring där bla Stockholm ligger under vatten på grund av klimatkollapsen. Inga transporter går längre på marken, de flesta använder en form av flugande scooter. Krafttag har tagits mot våld och kriminalitet så brottsligheten är utrotad och det finns inga vapen längre. Samhället är jämställt alla på ledande poster är kvinnor. I detta samhälle finns Max. Han stammar svårt och är utanför pga av det. På hans skola, i samma årskurs, går Veronica, presidentens dotter. Hon är allt Max drömmer om! Men har en sådan som han ens en chans att bli sedd av henne? Trots att sahället sägs vara jämställt så är det inte det, makten har mest bara förskjutits från männen till kvinnorna, och en del utnyttjar det för att trycka ner andra. Max råkar illa ut en kväll, och till hans räddning kommer Eirik. Eirik är allt det som Max inte är, och han tar honom under sina vingars skugga. Eirik introducerar Max till nätverket Managram som sägs vara ett nätverk för män som vill utforska sin manlighet. Max utvecklas och blir mer självsäker, men upptäcker vissa saker som inte stämmer med vad Eirik berättat om Managram. Är nätverket helt oskyldigt, eller?
Det är en mycket bra bok, men en ganska obehaglig framtidsvision. Alla är övervakade hela tiden och självständigt tänkande är inte önskvärt alls.
Om du gillar denna typen av böcker så kan jag också rekommendera ”Säkerhetsklass tre” av Kerstin Loenberg. Den skrev Maria om här: https://biblioteksbubbel.se/?s=Säkerhetsklass+tre

Böckerna passar nog bäst på högstadiet eller gymnasiet, då de innehåller en del våldsamma scener.

Lisa Linder
Presidentens dotter
Rabén&Sjögren, 2024
295 sidor
uHc
ISBN: 978-91-297-4465-1

Verity

Verity

Titel: Verity
Författare: Colleen Hoover
Översättare: Ida Ingman
Modernista förlag, 281 sidor
Passar 13+

Colleen Hoovers böcker har länge varit mycket populära och utlånade på våra bibliotek. Jag har läst Det slutar med oss (som nu är serie) och Det börjar med oss.

I våras blev jag tipsad, av en elev på Tolvåkerskolan, om Verity (som jag då inte läst). Eleven sa att det var en av de bästa böcker han läst och att bokidén var så smart. Jag blev nyfiken och lånade hem Verity över sommaren och (sträck)läste den.

Verity Crawford är en erkänd bestseller-författare. Hennes böcker läses av oerhört många och hon är en välkänd författare. Verity håller på att skriva på en bokserie och hon har en 2-3 böcker kvar när en förfärlig bilolycka sätter stopp för hennes författarkarriär. Verity skadas både fysiskt och psykiskt och hon kan inte skriva färdigt sin bokserie. Hon kan inte skriva något alls utan ligger bara hemma i en säng i huset där hon bor med sin man, Jeremy, och deras son.

Jeremy Crawford och Veritys bokförläggare bestämmer sig för att anställa en annan författare som med hjälp av Veritys anteckningar kan skriva färdigt böckerna.

Lowen Asleigh är en författare som får kämpa för att få sina böcker sålda och för att få ekonomin och livet att gå ihop. När hon får erbjudande om att skriva färdigt Veritys böcker så blir hon först oerhört förvånad men sedan tackar hon ja till erbjudandet. Lowen flyttar för några dagar hem till familjen Crawford för att kunna gå igenom alla Veritys anteckningar i lugn och ro.

Ju mer Lowen kommer in i familjen desto konstigare tycker hon att allt är. När Lowen hittar Veritys dagboksanteckningar och börjar läsa i dem så blir hon rädd på riktigt. Vad har Verity Crawford levt för ett liv egentligen?

Jag håller verkligen med eleven som tipsade mig om denna bok. Så bra! Vilken bokide och vad händer på slutet egentligen??

Vi rymmer till Draken

Vi rymmer till Draken

Titel: Vi rymmer till Draken
Författare: Susanna Martelin
Förlag: Bonnier Carlsen, 2024
Hcf

Jaana och hennes bästis, Lina umgås jämt och gör allt tillsammans. De till och med äter middag med varandra nästan varje dag. Skolavslutningen närmar sig och de två vännerna har övat i veckor för att uppträda med vitsar på skolavslutningen. Men dagarna innan förändras allt! Jaanas älskade mormor har dött och mamma ligger bara i soffan och gråter. Kan man dö av sorg? Jaana måste komma på ett sätt att trösta mamma så att hon orkar komma och se deras uppträde på skolavslutningen. På torget brukar "Draken" sitta. Enligt ryktet vet hon allt om sorg. Kan Draken, arga tanten hjälpa Jaana? Även om det är läskigt och kanske tröstlöst är det värt ett försök.

En finstämd bok om sorg, vänskap och förväntningar med vackra illustrationer.



Att se in i framtiden

Att se in i framtiden

Tanken att kunna se in i framtiden har nog alltid lockat människor. Tänk att alltid göra rätt val, eller? Är det så enkelt, eller är kanske ovissheten en del av livet. Vill vi veta allt? Och är det som är rätt just nu alltid rätt? Vem avgör vad som är bra eller dåligt?

Dessa dilemman ställs Emma och Mira inför när helt vanliga saker som en kamera, en anteckningsbok och en stjärnkikare plötsligt visar sin vara magiska och berätta om framtiden på olika vis.

Kaj Hagstedt har skrivit boken “Framtidskameran” om 12 åriga Emma vars farfar dör. Hon sörjer honom djupt och blir jättearg på pappan som vill avveckla dödsboet, och framför allt farfars fotobutik, så fort som möjligt. Emma har ofta varit i farfars butik och vill verkligen ha den kvar, men pappa säger att det inte går. Farfar lämnade en fin gåva till Emma, en ombyggd kamera. Nu visar det sig att när hon tar foto med den så visar kameran inte det som sker just nu, utan vad som kommer att se några minuter senare. Först tycker Emma att det är toppen, hon kan förhindra olyckor och hjälpa vänner, men snart blir hon varse om att det inte alltid är så lätt att veta vad som är rätt och fel.

Kaj Hagstedt har också skrivit böckerna “Ett Ett Två” och “Inte min tystnad”.

Mira är 9 år och får en anteckningsbok av sin farfar i present till Pesach, en judisk högtid. Den är jättefin, med rymdmotiv på. Mira vill bli astronaut när hon blir stor och kollar massor av rymdklipp på Youtube. Det märkliga med boken märker Mira först när hon skriver ner en fundering i boken, och den svarar! Hon ringer genast till sin kompis Valentina och berättar. Dagen efter när hon ska visa Valentina så ser också några klasskamrater vad boken kan, och ryktet spider sig. Kön med elever som vill fråga boken saker växer sig evighetslång. Vissa frågor är lätta att ge frågeställaren svaret på, “Kommer jag att få rida på min favorithäst på lördag?”, andra betydligt svårare “Kommer min mamma att dö av sin cancer?” Även om boken ger kloka svar, så är det Mira som måste förmedla dem, även de svåra. Allt går överstyr och tack och lov så börjar bokens sidor ta slut. Det som verkade roligt och spännande till en början, var inte så kul tillslut. Boken är ganska texttät och innehåller inga bilder så det krävs en van läsare eller högläsning för att få bäst behållning av boken.

Det finns ytterligare en bok om Mira, “Miras magiska stjärnkikare”. Böckerna är skrivna av Johanna Schreiber.

Kaj Hagstedt
Framtidskameran
Idus förlag, 2020
270 sidor
Hcg
ISBN: 978-91-7634-005-9

Johanna Schreiber
Miras magiska anteckningsbok
Story Side, 2023
116 sidor
Hcf
ISBN: 978-91-8085-0272-2

Emmas (börjaskolan)boktips!

Emmas (börjaskolan)boktips!

Titel: Familjen Amarant
Författare: Elin Ruuth & Johanna Magoria
Förlag: Bonnier Carlsen, 2024
59 s, 6-9 år

I denna fantastiskt illustrerade bok möter vi Neo Andersson. På Neos gata finns det massa hus som ser ut som hans eget men det finns också ett övergivet hus, eller ett slags kråkslott. En dag kommer det en bil med några som kallar sig själv för Tjänstefolket. Neo ställer frågor och de svarar artigt, men har Neo verkligen aldrig hört talas om den anrika släkten och familjen Amarant?

Neo väntar och väntar på att familjen ska dyka upp. En dag finns de där utanför grinden. Poppel som är lika gammal och småsyskonen, tvillingarna Mistel och Tistel. Pappa Aster som verkar lite sträng.

Hur är det egentligen när man vill bli vän, fast man är rätt så olika. Hur närmar man sig någon som är ny? I olika familjer gör man på olika sätt, i familjen Amarant till exempel där har man tebjudning med äkta inbjudningskort…

Bilderna och texten samspelar på ett magiskt och poetiskt sätt, detaljer i bilderna får oss att fundera och undra vad som ligger bakom personerna och berättelsen.

Titel: Stefans flykt
Författare: Set Mattsson
Förlag: Nypon förlag, 2024
136 s, 9-12 år och uppåt

Stefans flykt handlar om barns flykt undan krig, diktatur och förstörelse. Stefan bor i Ungern med sin farmor och storebror. Efter andra världskriget tog kommunisterna makten i landet och de bestämmer allt och har infört diktatur. Det ungerska folket vill ha sin frihet tillbaka! Det är livsfarligt att demonstrera men Stefans bror Milos kan inte låta bli och sticker iväg på olika demonstrationer. Det kokar av frihetslängtan på gatorna. Stefan är orolig för sin bror men också nyfiken. Han följer efter, trots varningar från farmor, och befinner sig plötsligt mitt i ett mycket farligt uppror.

Mattsson skriver en gripande och djup berättelse med ett lättläst språk som griper tag och det är svårt att lägga ifrån sig boken. Den tidigare boken Pojken som blev kvar är mycket populär bland eleverna på mina skolor.

Emmas sommarboktips

Emmas sommarboktips

Vem är det egentligen som bor tillsammans med oss människor i vårt hus eller lägenhet?
Vem har ni hemma hos er?

Innan sommarlovet hittades några spindlar precis framför disken på biblioteket. Några elever, som var här just då, kom att börja prata om att de sett exakt likadana spindlar hemma hos sig. En annan berättade att de inte sett spindlar hos sig, men däremot många flugor för de hade ofta öppna fönster. Detta fick mig att tänka på en bok jag hade läst men ännu inte hade köpt in till just mitt skolbibliotek, nämligen Vi som bor hos oss.

Det är en nyare bilderbok av Anna Bengtsson. Den går igenom vilka djur, insekter och kryp som kan tänkas finnas, sida vid sida, med oss i hemma där vi bor. Det kan vara en nyckelpiga som råkat flyga in, flugor som kommit in genom ett öppet fönster och inte hittar ut igen, men det kan också vara små möss som tycker att vår vind är ett spännande tillhåll. Alla har vi nog dessutom mött på både och tre spindlar när vi suttit och läst eller tittat på TV. Vi behöver inte tycka om dessa varelser, men de är oavsett där runt omkring och med oss.

Titel: Vi som bor hos oss
Författare: Anna Bengtsson
Förlag: Alfabeta, 2024
32 sidor, 3-6 år
Astrid, Johan och ett slott

Astrid, Johan och ett slott

På Sofiero slott pågår till den 28 september utställningen ”Astrid Lindgren – fantasins landskap” där bla några av Johan Egerkrans illustrationer ur nyutgåvan av ”Mio, min Mio” finns med. Utställningen är helt nyproducerad och visas för första gången på Sofiero. ”Mio, min Mio” firar 70 års jubileum i år, och finns översatt till fler än 30 olika språk. På tal om språk, så är Astrids språk makalöst vackert! Det finns utdrag ur boken här och där och språket är så njutbart och målande! När du njutit färdigt av utställningen inne, fortsätter äventyret ute i parken!

Astrid var en mycket klok människa, och nedanstående citat är mycket tänkvärt! Och handen på hjärtat, hur ser det ut med fantasin hos våra barn idag?

Vill du se fler av Johans fantastiska illustrationer så finns bland annat nedanstående böcker att låna på biblioteket.

På natten när du sover gott

På natten när du sover gott

Vem jobbar på natten?

Har du också funderat på det? Många av barnen i förskoleklass och ettan gör det iallafall. Den här boken är en av de mest populära bilderböckerna på ett av mina skolbibliotek.

Boken är färgglad, med klart avskiljda klara färger och i en enkel, grafisk stil. Den har kraftiga “kartongblad”, med detaljer som man kan lyfta upp eller dra ut.

Du kan läsa om tågföraren, sjukhuspersonalen, nattvakten på museum och fiskaren.

När du i morgon vaknar upp så kan du tänka att: för den som jobbat natten lång är Godmorgon faktiskt Godnatt!”

Boken är skriven av Peter Arrhenius, med illustrationer av Ingela P Arrhenius och passar för dig från 6-8 år eller vem som helst som vill veta Vem som jobbar på natten.