Adventskalender Lucka 11

Adventskalender Lucka 11

Första boken om Frallan kom för något år sedan och jag har följt henne tillsammans med mina barn.

Hon har tävlat, funderat över klimatet och haft lite problem med kärleken. Nu är det snart jul och Frallan ser verkligen fram emot jullov från skolan. Hon tycker inte det är så jättekul där nämligen.
Mormor fyller år på julafton och Frallan har kommit på den bästa födelsedagsklappen åt henne – att Frallan har lärt sig läsa. Hon har inte berättat det för någon än, inte för sin bästis Ester, inte för sin lärare  Mark, inte för mamma. Och definitivt inte för mormor. Men det är svårt att ha en hemlighet för mormor. Det brukar vara Frallan och mormor som har hemligheter ihop. Oftast för mamma. Till exempel att mormor brukar låta Frallan gå hem själv från skolan. Och att hon låter Frallan skära med vass kniv. Allt sånt behöver mamma faktiskt inte veta.
Men den här sista dagen i skolan före jullovet blir allt fel. Först råkar Frallan försäga sig så att både Ester och Mark förstår att hon kan läsa. Fast hon får dem att lova att inte besätta något för mamma eller mormor. Och sen, när mormor hämtat, stänger mormor in sig i syrummet för att sy bebiskläder åt Hanna och hinner inte leka med Frallan som hon brukar. Hanna är mormors nya bonusbarnbarn som ska komma och hälsa på vid jul. Det är mormors pojkvän Klaus barnbarn egentligen, men så som mormor håller på och syr och syr verkar det som att mormor tycker att Hanna är viktigare än Frallan. Plötsligt är ingenting roligt längre. Om inte mormor bryr sig om Frallan så kan det lika bra vara.
Och hur slår man egentligen in att man lärt sig läsa i ett paket?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *