”Bäst är det mänskliga”

”Bäst är det mänskliga”

Martin Hellström har skrivit en bok om sina samtal om böcker med barn och unga under lång tid. Titeln är en av läsarnas svar på frågan om något är bra eller dåligt. Hon vill prata om det som berör. En annan läsare fokuserar mer på huvudpersonernas liv, ytterligare en på samhörigheten. Alla läser vi böcker på olika vis, olika saker är viktiga för oss. Jag personligen har fokus på berättelsen, språket och formen är inte av någon avgörande betydelse för mig, medan en av mina närmaste vänner inte kan läsa en bok med, i hennes tycke, torftigt språk.

Att få ta del av författarens samtal med de olika ungdomarna är en härlig upplevelse! Jag önskar att jag hade mer tid för sådana samtal. Nu är själva poängen att de är spontana och bottnar i ett gemensamt litteraturintresse hos författaren och ungdomar i hans närhet.

Några saker fastnade hos mig, bla detta som står redan på sidan 9. ”För det är inte bara skolans uppgift att se de läsande barnen. Kanske är det inte ens en uppgift som främst är skolans, utan andra läsares, de som inte ska lära ut något eller bedöma den som samtalet förs med.”

Lite senare in i boken pratar författaren, Aliceläsaren och författarens son om läsuppgifter i skolan. Sonen berättar då att han fastnade för en bok TROTS att han läste den i skolan. Ofta så läses böckerna som ska läsas på lektionerna mer av plikt, än av glädje. Om detta är sant så gör det mig väldigt bekymrad. Problemet som jag förstod det var alla uppgifter som behövde göras, som barnen fann helt meningslösa och läslustdödande. Båda barnen vill hellre prata om sina böcker än att gör mindmaps eller att svara på frågor som ”Vad heter huvudpersonens barn?” Det är en tanke att ta med sig, många vittnar om att de böcker en tycker har varit de bästa en läst, är just de böckerna som en samtalat kring.

Boken är mycket intressant, men tar tid att läsa då det väcker nyfikenhet både på titlar och resonemang. Jag rekommenderar den både till bibliotekarier och lärare.

Bäst är det mänskliga
Martin Hellström
Carlssons bokförlag, 2022
183 sidor
Ev

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *