Bilderböcker om utsatta djur

Bilderböcker om utsatta djur

Malin Roca Ahlgren har skrivit två fina bilderböcker om när människans agerande skadar miljön och livsförutsättningarna för olika djur. Judith Balaguero står för de färgrika och tilltalande illustrationerna.

I Naja och Narva får vi träffa 4 åriga Naja, som bor vid Norra Ishavet i Arktis. En dag när familjen är på utflykt så ser de en narval. Det är Narva. Hon och hennes bror hittar inte sina föräldrar, det är för många båtar som för väsen i vattnet. Naja tänker mycket på detta, och får en idé. Undrar om det funkar? Hon bestämmer sig för att försöka!

I boken Linne och Loddi möter vi 5 åriga Linne som bor i den nordiska skogen i Sápmi. Hon, mamma och hunden Manni promenerar i skogen i sällskap med familjens ren Brocko när de hör ett konstigt ljud. Det är hackspetten Loddi. Skogen har avverkats och det blir ont om träd där Loddi kan bo och hitta mat. När skogen avverkas så blir det dessutom ont om renlav till Brocko. Linne tänker att hon behöver hjälpa Loddi och Brocko så de kan leva kvar i skogen. Hon vet precis hur! Kommer det att funka? Hon bestämmer sig för att försöka!

Att skydda våra nordiska gammelskogar är viktigt, liksom att se till att narvalar och andra vattenlevande djur kan kommunicera med varandra. Jag tror att det kommer fler böcker i denna serien.

Båda böckerna fokuserar på att en förändring i världen börjar med en persons idé, och att en aldrig är för liten för att göra skillnad för en bättre framtid. Med det budskapet så kanske fler vågar försöka göra skillnad!

Naja & Narva, Linne & Loddi
Malin Roca Ahlgren
Kikkuli Förlag AB, 2022
Hcf, bilderböcker 3-6 år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *