Bokmässan

Bokmässan

Bokmässan var i vanlig ordning givande på olika vis! Jag hade seminariekort på torsdagen och i det ingår Bokmässan Play. Då kan en se vissa seminarier ända fram till 31/12, vilket är mycket smidigt. Jag la upp mina seminarieval utifrån vilka jag inte skulle kunna se i efterhand, vilket minskade seminariestressen en smula. Det finns ju så många bra!
Ett som jag faktiskt ändå såg på plats, eftersom att det inte krockade med något annat var ”Elevers läsintresse – ett gemensamt ansvar” med Peter ­Fredriksson, generaldirektör Skolverket, Helén Ängmo, generaldirektör Skolinspektionen, Kajsa Ravin, generaldirektör Kulturrådet och ­Barbro Westlund, fil. dr i didaktik samt lektor i läs- och skrivutveckling. I samtalet diskuterades  hur myndigheter, organisationer, skolor och vårdnadshavare kan hjälpas åt för att stärka läsningen och läsintresset hos alla barn och unga. Givetvis finns ingen quickfix, men läsande förebilder är en väg, att bejaka olika sorters läsning och inte glömma sakprosan en annan. Panelen lyfte även fram att läsningen behöver ges tid. Det pratades även om polariseringen mellan skärm och pärm. Här var enigheten stor om att det inte är antingen eller som gäller, utan både och behövs vid olika tillfällen.

Ett annat intressant seminarium var ”Afrosvenskar i historien” som delar namn med boken där Johanna Bergs forskning möter Maria Fröhlichs illustrationer och kompletterar vår bild av vår gemensamma historia. Den svenska historiens befolkning var inte så homogen som en kan luras att tro. Däremot är det svårt att hitta personerna som kom till Sverige som barn eller vuxna. Föddes du i Sverige fördes du in i kyrkböckerna, men inte alltid om du flyttade hit senare. Dessa personer refereras till i brev eller annan text. Någon av personerna i boken tillhör hovet, andra har vanliga yrken som barnmorska eller soldat.

Illustrationerna krävde mycket av Maria, bildunderlaget var i många fall ganska magert. Hon strävade efter att återge personerna som vänner för att få verklighetstrogna illustrationer. Ibland krävdes en del grävande för att se hur livsvillkoren såg ut vid den aktuella tidpunkten. De bilder vi fick se under seminariet gav mersmak, jag ser verkligen fram emot att få läsa boken!

Under fredagen hade jag inget seminariekort, men det var fullt upp med att hinna med alla trevliga scenprogram ute på mässgolvet!
Särskilt roligt var det att se Brinellgymnasiet från Nässjö som mottog priset ”Årets Skolbibliotek” 2023. Motiveringen kan du läsa här: https://skolbiblioteksgruppen.wordpress.com/arets-skolbibliotek/

Detta var, enligt Ingela Korsell som delade ut priset, den viktigaste punkten på hela mässan!
”Bemannade skolbibliotek är en otroligt billig investering i våra barns framtid! Språket och läsningen är nyckeln och ett bemannat skolbibliotek är en viktig pusselbit”

Jag åkte hem från mässan fullproppad av intryck, lyckades delta i sex seminarium på torsdagen och flera scenprogram på fredagen, många härliga möten och vetskapen om att jag kan ta del av ytterligare ett antal spännande och upplysande seminarier på Bokmässan Play.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *