BookTok och drakar

BookTok och drakar

Booktok är ett fenomen som gör att våra unga får och delar boktips med varandra, och böcker kan bli otroligt populära över en natt. Jag, som är mer ”textperson” än ”rörligabilderperson”, har svårt att till mig tipsen som TikTok bjuder på, men läser gärna om dem i texter som publiceras om dem 🙂

Förra året fick de två fantasyböckerna om ”The Empyrean”, ”Fourth wing” och ”Iron flame” av Rebecca Yarros en fantastisk spridning och de blev omåttligt populära. De beskrivs som en blandning av ”Hungergames”, ”Divergent” och ”End games”. Jag blev nyfiken på serien redan när jag hörde om den i höstas, och reserverade den första delen på biblioteket. Här fick jag en hint om bokens popularitet, 21 reservationer före mig. Den engelska utgåvan…
Berättelsen har inslag som känns bekanta, såsom en internatskola med olika hem för olika inriktningar. Här finns drakryttare, skrivare och helare, som inte får umgås över gränserna. Och drakar såklart, som nogsamt väljer sina ryttare av de starkaste ryttarna. Ett krig är grunden till rikets delning, och en revolution skapade oönskade elever på drakriddarskolan av de döda rebellernas barn som tvingas dit, trots riskerna att dö.

Berättelsens huvudperson Violet har tänkt sig, och förberett sig för, en karriär bland skrivarna, men drivs av sin kalla mamma, general och Drakryttarskolans rektor, att välja drakryttarinriktningen istället. Bara att ta sig in på skolan är förenat med livsfara, och många faller mot sin död redan där. Violet klarar sig, till sin egen förvåning över till skolan, och skaffar sin första vän. Hon får också en livsfarlig fiende i en annan klasskamrat. Alla råder henne att undvika tredjeårseleven Xaden, son till en av rebellerna, men kemin sprakar såklart mellan dem redan från början…Äventyret kan börja!

Tanken är att det ska bli minst en, förmodligen ytterligare tre böcker i serien. Ett stort jobb då de första två böckerna är på drygt 1450 sidor.

Böckerna har recenserats i både Aftonbladet (12/1 24) och DN (27/1 24) och ingen av recensenterna var nådiga i sina omdömen. När jag läste Aftonbladets recension blev nyfikenheten för stor och jag köpte boken. Eftersom att jag älskar att läsa om drakar tog det inte lång tid innan jag var fast, och kände mig nödgad att köpa del två också… Och nej, de kommer inte att nomineras till Nobelpriset, men jag fick många timmars verklighetsflykt och det är gott nog! Och ja, jag längtar tills nästa del kommer ut!

Rebecca Yarros
“Fourth wing”, “Iron flame”
Gondol förlag, 2023
622 resp 841 sidor
uHce, 15+

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *