Branden

Branden

Titel: Branden
Författare: Hanna Landahl
Förlag: Ordalaget Bokförlag
223 s, uHc (13-16 år)

Det verkar vara populärt att skriva om bränder i ödehus i ungdomsböcker just nu. Precis före jul skrev jag här på biblioteksbubbel om boken Bränder

I veckan läste jag boken Branden av Hanna Lundahl (som förut skrivit bl a boken Love, Love Love)

Jag blev väldigt förvånad när jag började läsa och inser hur OTROLIGT lika böckerna är. Två författare har alltså haft ungefär samma bokide och vänt sig till olika förlag med sina manus.

Handlingen kretsar kring en brand i ett ödehus. I båda böckerna är det en kille som är huvudkaraktären och som blir misstänkt för att ha tänt på. I båda böckerna förs handlingen framåt av ungdomar som är berättarna i de olika kapitlena. I båda böckerna finns det med utdrag ur dom/domslut (i Bränder) från tingsrätten eller utdrag från polisförhör (i Branden). Båda böckerna har ganska öppna slut där man själv funderar vidare på hur det kommer att gå för ungdomarna.

Det bästa är att BÅDA BÖCKERNA ÄR MYCKET BRA! Det gör alltså inget att de har så lika handling. Handlingen (och bra bokframsidor) är något som kommer att intressera och attrahera våra ungdomar när de ska välja bok.

Nu har vi allafall ett mycket bra alternativ den dagen en elev kommer och frågar efter en liknande bok som Bränder/Branden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *