Hemmet för bortrövade barn-Planen och Pojke 265.

Hemmet för bortrövade barn-Planen och Pojke 265.

Camilla Lagerqvist har skrivit många spännande bokserier, med historisk bakgrund, för barn och ungdomar i åldern 10-15 år. Hemmet för bortrövade barn , är den senaste serien av författaren.

Camilla Lagerqvist tar ofta upp och skriver om mörka och ibland förbisedda delar av den svenska historien. Hennes senaste böcker har berört första delen av nittonhundratalet. Camilla gör en omfattande research innan hon skriver och därför är böckerna trovärdiga och berörande.

Serien Hemmet för bortrövade barn berör den delen av Sveriges historia , då de fattigaste och mest utsatta barnen, kunde bli sålda på auktion, till lägstbjudande, för att i de flesta fall bli arbetskraft hos bönder, som skamlöst utnyttjade barnen. De blev ofta slagna och fick dåligt med mat, förutom att de fick jobba hårt.

Adam är fjorton år och har tillbringat sina år , som dräng hos bönder, som behandlat honom illa. En dag dyker, hans farfar , som letat efter honom ett tag, upp , för att hämta hem honom. Adam, som alltid trott att hans föräldrar varit utfattiga och att han varit föräldralös blir rejält chockad, då det visar sig att han är arvtagare till Månsparres gods. Hans biologiska pappa har avslöjat i sitt testamente att han har en oäkta son och att han vill att sonen skall ärva honom.

Adam och hans farfar Carl Månsparre, försöker ta igen de år de inte kände till varandra och Carl är lycklig över att han funnit sitt barnbarn. För Adam tar det dock tid att vänja sig vid att plötsligt vara rik, äta god mat och ha fina kläder. Han kan inte sluta tänka på alla de andra mindre lyckosamma barnen, som fortfarande bor kvar hos elaka bönder . En plan börjar ta form hos Adam, då det visar sig att han även ärvt en sommarstuga av sin farfar. Han vill starta ett hem för bortrövade barn. Hans farfar får dock inte veta något, Adam är rädd att han skulle sätta stopp för planerna i såfall.

Tillsammans med Kati, som varit kokerska, på ett barnhem , där Adam bott ett tag och Lilly, som är hans vän sedan innan, börjar de sin verksamhet. Planen är helt enkelt att leta upp barn, som blivit sålda på auktion och i hemlighet föra bort dem till sitt hem.

Det förstår ju alla att detta inte blir populärt hos bönderna, som betalat för “sina” barn. När den andra delen av serien börjar , Pojke 265, har de polisen i hälarna och måste jobba snabbt och smart, för att rädda ännu en liten flicka ifrån misär. Några pojkar, som de också planerat att rädda, har istället blivit satta på anstalt och Adam råkar verkligen illa ut, då han olovligen tar sig in på anstalten, för att rädda dem.

Detta kan låta som en “Kulla-Gulla” historia, ni vet den fattiga flickan, som fick veta att hon var barnbarn till en rik godsherre, men den här berättelsen har en mörkare ton och blir riktigt otäck emellanåt.

Camilla Lagerqvist planerar en del tre och eventuellt även en del fyra i serien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.