Kanin, soldat, ängel, tjuv

Kanin, soldat, ängel, tjuv

Katrina Nannestad är en mästerlig berättare! Jag skrev om hennes bok “Vi var vargar” här på bloggen förra året, du kan läsa det inlägget här: https://biblioteksbubbel.se/vi-var-vargar-av-katarina-nannestad/

Hennes andra bok på svenska heter “Kanin, soldat, ängel, tjuv” och handlar om Sasja. Boken börjar i krigets slutskede på ett sjukhus i Berlin, där Sasja vårdas för svåra skador. Ingen vet vem han är, och han säger inte ett ord till någon. Däremot samlar han på saker, och efter en incident för att få tag på hönsfjädrar så börjar minnena komma tillbaka och Sasja börjar berätta sin historia.

Den börjar i Sajas hemby, där han, hans storasyster och mamma lever ett vardagligt liv, tillsammans med sina grannar. Männen är ute i kriget, så det är bara kvinnor och barn kvar i byn. En dag så invaderas byn av tyska soldater, men mamma lyckas få Sasja, hennes lilla Kanin, att springa och gömma sig. När han kommer tillbaka så är det ingen by och inga människor kvar. Övergiven ger han sig iväg, men blir upphittad och räddad av ett kompani ur Röda armén. De adopterar honom och han följer dem genom krigets strider och fasor. Hans uppenbarelse, skämt, sånger, berättelser, omsorg och glada humör gör livet lättare för soldaterna och han får en egen röda arme uniform i storlek 7 år. Major Gagarin blir Sasjas nya fadersfigur, Major Skrufsig, Ivan den oövervinnerliga, Natasja, Kocken, Sömnige Björnen, Buttre Boris och de andra blir hans nya familj. Men det är krig, och krig innebär förluster.

Boken är uppbyggd av Sasjas berättelser, som han minns på grund av de olika föremålen han samlat under sin tid på sjukhuset. Det påminner lite om filmen Forrest Gump. Allteftersom kriget fortgår så blir situationen för Sasjas nya familj allt svårare, och uppdragen känns ibland meningslösa. Trots allt detta dystra så behåller Sasja sin positiva inställning och gör allt för att hans familj ska må bra. Han uppmärksammas av en krigskorrespondent som skriver om honom och han blir kallad Stalingrads ängel. Så småningom så kommer de till Tyskland och Berlin och boken närmar sig sitt slut. Det är en otroligt gripande berättelse och en och annan tår rann längs kinderna här och där genom boken. När boken är slut förstår en också titeln. Den är inte för alla, den har ett stort omfång, 298 sidor, ett tungt ämne, och en komplex historia, men de som läste “Vi var vargar” kommer att ha stor behållning av denna boken!

“Kanin, soldat, ängel, tjuv”
Katrina Nannestad
Harper Collins Nordic, 2023
298 sidor
Hcg, 9-12 år, men kan med fördel även läsas av äldre elever

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *