Litteralund

Litteralund

I förra veckan var det Litteralund! Det är en veckas bokfest i Lund som består av familjedag, skolprogram. kvällsprogram och konferensdagar. Jag var med på onsdagens konferens. Det var som alla år mycket inspirerande och härligt att få ta del av samtalen, föreläsningarna, utställningarna och minglet.

Jag lyfter fram två programpunkter här som berörde mig extra mycket.

Det första är samtalet mellan årets ALMA-pristagare (Astrid Lindgren memorial award) Laurie Halse Andersen och Johanna Koljonen. Laurie har kommit till Sverige för att ta emot ALMA-priset ur kronprinsessan Victorias hand och i samband med det besökte hon även Lund och Litteralund.

Laurie berättade om sin uppväxt som var kärleksfull men för övrigt ganska eländig med föräldrar som inte mådde så bra. Biblioteket och bibliotekarierna var en räddning för henne under barndomen. Många händelser i den berörande boken Skärvor av minnen kommer från Lauries egen ungdomstid. Laurie läste och tyckte mycket om Astrid Lindgrens böcker som barn (och även som tonåring). Speciellt lyfte hon fram karaktären Pippi som en karaktär hon kunde identifiera sig med eftersom hon själv kände sig annorlunda som barn och ung vuxen.

Samtalet avslutades med att Laurie berättade hur oerhört stort det är och vilken tacksamhet hon känner för att ha fått ALMA-priset. Att hennes namn nämns samtidigt som Astrid Lindgrens är det största som hänt henne!

På eftermiddagen lyssnade jag på bokcirkeln om Yani, Nora Khalils fantastiska (debut)roman. Samtalet leddes av bibliotekarien Paula Högström. Två unga vuxna kvinnor hade läst boken och samtalade om allt från favoritkaraktärer, händelser och språk under ledning av Paula. Efter boksamtalet kom Nora Khalil in i samtalet och berättade om hur det gått till när hon skrev boken (övningar till en uppgift på författarskolan hon gick var början), var hon hämtat inspiration (en del från sin bror och från sin egen uppväxt). Hon berättade också att hon redan från början haft material till två romaner och redan nu i maj kommer uppföljaren Abow.

Ett mycket bra samtal om en mycket bra bok!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *