Semestern

Semestern

Ina går i klass 5a, och det är bara några timmar var innan det är slut. Innan det är sommarlov! Det är sista dagen innan skolan slutar, men för Ina känns det inte så speciellt. Hon och hennes mamma bor i utanförskapsområdet kvarteret Titen, och kommer att vara hemma hela sommaren. Alla de andra har hela våren pratat om allt de ska göra och vart de ska åka, men Inas mamma blir stressad av att prata pengar och planera, så Ina låter bli.

Denna dagen kommer Vilmer på besök. Han har flyttat in i samma kvarter som Ina, och ska börja i klassen efter sommaren. När dagen nästan är slut förslår en av klasskamraterna att de ska berätta vad de ska hitta på under sommaren, och Ina blir förskräckt. Vad ska hon säga?! När det är hennes tur hör hon sig själv säga att hon ska åka på solsemester. På frågan om vart säger hon bara att hon inte riktigt kommer ihåg. Vilmer berättar att han ska vara hemma hela sommaren med sin panka pappa, och då blir allt ännu jobbigare för Ina. Hur ska hon kunna dölja för Vilmer att hon kommer att vara hemma hela sommaren? Som om inte det vore illa nog, så känner hon sig tvungen att komma på Mathildes födelsedagskalas samma kväll. Mathilde tar inte ett nej, trots att Ina försöker med att de ska åka superdupertidigt morgonen efter. Nu uppdagar sig ett nytt bekymmer, födelsedagspresent. I burken med matpengar skramlar bara två kronor…Ina behöver verkligen bli vän med Mathilde, hon behöver vänner som kan lufta henne. Hon får en toppenidé, som skjuter presentproblemet på framtiden.

Sommarlovet suger för Ina. Mamma måste gå en kurs, och sover hela tiden när hon är hemma. Ina vågar inte gå ut, för hon är rädd att Vilmer ska se henne och skvallra. Sociala medier är överfulla med klasskamraternas bilder från semestermål Ina bara kan drömma om. Sommaren är den varmaste någonsin, och Ina vågar inte ens vädra, det gör en ju inte om en är på solsemester… Då upptäcker Vilmer att hon är hemma. Han ger sig inte förrän han lockat med henne ut, och tillsammans utforskar de en gammal vaktmästarbostad som Vilmer hittat i kvarteret. Vilmer är en problemlösare och kommer på att läraren sagt att en bestämmer själv vad som är semester, så de bestämmer att de ska ha semester där, i vaktmästarbostaden. Där brukar de ju inte vara!

Plötsligt känns sommaren inte så hemsk längre, den känns till och med bra och rolig! Ina och Vilmer inreder och fixar, de har semester! De börjar också forska i vad som hände med vaktmästaren som bodde där. Varför är alla grejerna kvar?

Givetvis slås illusionen sönder, två klasskamrater kommer på att hon varit hemma hela sommaren, och Ina gör något hon ångrar djupt.

“Semestern” är en bok om utanförskap, om en önskan att få höra till, att få kompisar. Kompisar som är populära, som kan lyfta ens egen popularitet. Huvudpersonens upplevelse av att bo på samhällets baksida skildras på ett fint sätt, utan att bli pekpinneaktigt. Under sommaren ändras Inas förväntningar på många saker, och hon förstår värdet i att umgås med människor som uppskattar en för ens egen del. Något som förändras är även innebörden på vad till exempel en semester är. De är olika för olika människor, men ingen semester är mer värd än någon annan.
Boken passar goda läsare från åk 3.

Semestern
Marianne Kaurin
Lilla Piratförlaget, 2022
214 sidor
Hcg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *