Netikett på Korsbacka

Netikett på Korsbacka

Under höstterminen har jag och kuratorn Anneli här på Korsbacka varit ute i alla sjuor och pratat netikett. Det har varit många roliga och givande diskussioner kring hur vi borde bete oss på nätet och hur vi faktiskt gör. Är det lättare att vara taskig bakom en skärm? Och vad är egentligen lagligt? Vi fokuserar en hel del på bilder, vad gör man om man får oönskade bilder eller bilder av en själv sprids? Vi använder en väldigt bra film som belyser just problematiken med att ha kontroll över sina bilder.

Filmen leder oftast till väldigt bra diskussioner kring utsattheten på nätet och det faktum att du inte har kontroll över något du delar.  Även de bilder du själv lägger upp kan ju vara tveksamma, tankekartan nedan är nog inget som någon följer slaviskt men att tanken på ”skulle mormor tycka den här bilen var okej att dela?” är kanske något som även vi vuxna hade tjänat på att tänka ibland.

Netiketten för sjuorna är ett bra exempel på samarbete mellan professionerna, dessutom är det väldigt roligt att diskutera de här frågorna med eleverna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *