Sjuk i hela huvudet och Vi kommer ändå bara bli becknare.

Sjuk i hela huvudet och Vi kommer ändå bara bli becknare.

Jag är oftast inriktad på böckerna för barn upp till 12 år och har sällan tid att läsa ungdomsböcker.

Nu tyckte jag mina skolbibliotek behövde kompletteras på det området och jag köpte in åtta nya ungdomsböcker på samma gång. Nu har jag hunnit läsa två av dem och såhär tycker jag.

Sjuk i hela huvudet av Mia Öström handlar om Alva, som går i högstadiet. Hennes bästa vänner heter Lea och Aisha och hennes favoritämne är kemi.

Hennes mamma har blivit sjuk, hon har fått en psykos. “Det betyder att hon inte vet vad som är verklighet eller inte, säger pappa” Alva tänker att det beror på kemi, hela hjärnan styrs av kemi. Någonting gick fel med mammas kemi och hennes hjärna fick frispel. Alva tänker att det måste bero på mammas oro, hennes oro, som följt Alva sedan hon var nyfödd.

Nu har mammas oro gått över styr och hon har tappat kontrollen. Hon behöver mediciner och vara inlagd på sjukhus, men ändå tar det tid. Kommer hon att bli sig själv igen? Vad skall Alva göra, hur skall hon göra mamma frisk? Hon startar ett modighetsprojekt, men det går inte riktigt som hon tänkt sig.

Det leder till en näradödenupplevelse, ett galet räddningsförsök, en polisanmälan och något som kanske är kärlek.

En bok om ett allvarligt ämne, berättad med humor. En viktig berättelse, inte minst för de som själva är anhöriga till någon med psykisk ohälsa. * Psykossjukdom, drabbar 2-3 procent av befolkningen, någon gång under deras liv. Källa: Kunskapsguiden Psykossjukdomar

Vi kommer ändå bara bli becknare av Rihab Garci.

Rihab Garci är lärare och influencer och brinner för barnen i förorten. Vi kommer ändå bara bli becknare handlar om de ungdomar i förorten, som tror att det är deras framtid, att bli knarklangare och att ingen annan framtid finns. Det låter som att boken är väldigt mörk och tung, om ett gäng högstadieungar, som redan gett upp. Så är det dock inte.

I centrum av historien finns de tre “bröderna” Samir, Sebbe och Selma. Ja hon är tjej, men får ändå vara deras bror. De har känt varandra sedan de var små och lovat varandra evig vänskap. Allt kompliceras dock av att Sebbe börjat få känslor för Selma, som han gör allt för att dölja. Sebbe har också en tillkrånglad relation till Yasin, en kille i deras klass, som strulat till det ordentligt för sig.

Sebbes familj har en tacksamhetsskuld till Yasins familj, som en gång räddat dem ifrån att förlora sin lägenhet. Yasin sitter ordentligt i klistret och Sebbe ser det som sin plikt att rädda honom, trots att han riskerar både de andras vänskap och sitt eget liv.

I berättelsen finns också Leila , barnens heroiska lärare, som bokstavligen uppfostrar klassen med både kärlek och “piska”. Vi kommer ändå att bli becknare är en läsvärd bok om livet i förorten och delvis på förortsspråk. Inte lika skarp och mörk som Yani av Nora Khalil, men klart värd att läsa. Det behövs många olika berättelser om vårt mångskiftande Sverige.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *