Tema – Jul

Tema – Jul

I morgon är det 1 december och julen och jullovet närmar sig. Det är en härlig tid tycker jag och i år har vi verkligen vinterstämning här i Skåne med SNÖ och minusgrader. Känner ni någon julstämning? Att känna julstämning och få julkänslor vill vi gärna. Jag får julkänslor när det snöar, om jag känner vissa dofter (t ex av pepparkakor eller hyacint), hör julmusik eller ser filmer som handlar om julen. Vad får du julkänslor av? Att läsa en bok som handlar om julen och utspelar sig i december kan också framkalla riktigt härliga julkänslor.

Med start i dag så kommer vi att lägga ut flera julboktips i veckan här på bloggen.

Här kommer mina julboktips. Båda böckerna passar för tonåringar.

Titel: Den här vintern
Författare: Alice Oseman
Cobolt förlag, 127 s
Passar för 12+

Den här vintern är en Heartstopper-berättelse. De tre syskonen Spring vaknar upp på juldagen. Det är äldsta systern Victoria, mellanbrodern Charlie och lillebror Oliver. Oliver är ännu så liten att han är förväntansfull och känner riktiga julkänslor inför dagen. Charlie vaknar upp med en jobbig känsla, han har ätstörning och mycket under julen handlar om mat. Hur ska han orka hantera det? Hans föräldrar förstår honom inte och de har svårt att prata om hans känslor och psykiska ohälsa. Victoria tycker så mycket om Charlie och vill försöka hjälpa honom, hon förstår att dagen är en utmaning och kommer att bli jobbig.

Syskonen är berättare i varsitt kapitel i boken som alltså utspelar sig under en endaste dag – juldagen!

Titel: Dan före dan
Författare: Felicia Welander
Lavender Lit förlag, 251 s
Passar för 13+

Sigrid bor i Österrike men har bestämt sig för att åka hem och fira jul i Sverige. Hon längtar efter familjens härliga jultraditioner i stugan i Hälsingland.

Sigrids familj har dock helt andra planer eftersom de inte trodde att Sigrid skulle komma hem. När inte ens bästisen Nina kan träffas alls under julhelgen blir Sigrid riktigt ledsen. Hur ska hon nu fira jul? Ensam? Det är ju under julhelgen som man ska vara tillsammans med familj, släkt och vänner. Sigrid har aldrig känt sig så här ensam någonsin.

Det blir jul till slut, en mycket annorlunda och oväntad jul för Sigrid.

Vill du ha fler julboktips? Gå in på Barnens bibliotek. De har samlat en massa spännande böcker med jultema i en lång härlig lista.

I morgon, 1:a december, börjar årets julkalender både på TV och i radion. Missa inte detta! Det är så mysigt att följa julkalendern på TV. I år heter julkalendern Trolltider – Legenden om bergatrollet.

Radions julkalender heter Tjuven på Nicolaus läroverk. Den verkar jättespännande! I morgon kan du lyssna!

Många gillar att julpyssla. Gör du? Barnens bibliotek har inte bara julboktips utan också tips på trevligt och enkelt julpyssel att göra själv eller med andra. De ger t ex tips på hur man gör de fina ljuslyktorna som ni ser på bilden ovan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *