Topplista! Mest utlånat 2022

Topplista! Mest utlånat 2022

Gott nytt år! Nu är det nytt år och nya möjligheter och jag har varit inne och kollat utlåningsstatistiken för Tolvåkerskolan (högstadiet). Det är alltid mycket intressant att se vad ungdomarna väljer när de själva får välja bok.

Jag har alltså tagit bort de titlar från listan som vi har haft med på olika lästeman. Dessa böcker har ju inte ungdomarna valt själva utan där är det vi vuxna som valt ut böckerna. Allra mest utlånad bok de senaste åren (jag tror den legat i topp en 8-10 år) är Pojken i randig pyjamas av John Boyne. Denna bok finns alltid med när vi har WWII-tema och den läses mycket.

Det är en härlig mix av nya och gamla böcker på topplistan. Det är också en blandning av lättläst och tjocka böcker. Det är bara en endaste scifi-bok som tagit sig in på listan och det är boken Röd zon (Magnus Nordin). Precis utanför top 12 ligger dock både Hungerspelen (Suzanne Collins), Warcross (Marie Lu) och Röd drottning (Victoria Aveyard) så visst läser ungdomarna scifi men att läsa spänningsböcker och berättelser om vardagen är för det stora flertalet valet man gör.

När jag tittar på topplistan för engelska böcker så hamnar Kensukes kingdom (Michael Morpurgo) i topp. Denna boken har lästs mycket både på svenska och engelska under många år. Jeff Kinneys Diary of a wimpy kid m fl hamnar också alltid högt på den engelska listan. I år ser jag dock att både Lauren Tarshis böcker i I survived-serien och framförallt Colleen Hoovers böcker Ugly Love och It ends with us kommer starkt. Tack BookTok!

Här nedan ser ni alltså Tolvåkerskolans topplista för mest utlånade ungdomsböcker 2022!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *