Två bilderböcker av Baek Henna, årets ALMA pristagare.

Två bilderböcker av Baek Henna, årets ALMA pristagare.

 Magiska godiskulor och En fe på badhuset är två bilderböcker av årets ALMA pristagare Baek Henna, från Sydkorea. 

Två mycket speciella böcker, med fantastiska och annorlunda bilder. Jag fick tips om dem, genom att lyssna på förlaget Tranan/Trastens bokpresentation, på BTJ s förlagsdag, nyligen. De har specialiserat sig på översatt skönlitteratur från hela världen.

I Beak Hannas bildvärld kan allting hända. Barnets fantasi om att hitta en vän uppfylls här. I båda böckerna är de två huvudpersonerna ganska ensamma barn. I Magiska godiskulor är pojken/huvudpersonen ensam på skolgården och spelar kula. Det går bra att spela kula själv, men jag skulle behöva några nya kulor, konstaterar han. Men det är inga vanliga kulor pojken köpt, det är godiskulor.

När han äter dem börjar han höra vad både saker-soffan och levande varelser tänker. Hunden säger att han vill bli av med sitt halsband och sedan “leker och leker de i timmar”. Pappa kommer äntligen hem, men en hel sida i boken fylls av hans tjat. Pojken blir ledsen, ligger i sängen och vill vara olydig, äter godis när han gått och lagt sig. Vem är det som tänker “jag älskar dig, jag älskar dig, jag älskar dig” Det är ju pappa. 

Till slut finns bara en genomskinlig kula kvar. När han äter den förstår han att någon väntar på honom därute.

I En fe på badhuset går flickan Dukji, med sin mamma till det gamla badhuset. Mamma badar för sig själv och Dukji håller till i kallvattenbassängen och leker. Om hon inte klagar när mamma borstar henne hårt på ryggen, köper mamma en drickyoghurt till henne efteråt. Plötsligt är hon inte ensam i bassängen längre. En gammal gumma tittar upp hur vattnet. Hon är en fe som tappat sina vingar. Var inte rädd, säger hon och berättar en saga för Dukji.

Baek Hannas bilder är en blandning av leranimationer och bildmontage. Helt unika, spännande och underbara!

Av Baek Hanna finns även Molnbullar på svenska. Som Emmi tidigare skrivit om här.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *