Vår blodiga historia

Vår blodiga historia

Många av mina elever vill ha skräckberättelser, gärna så blodiga som möjligt! Ibland överträffar verkligheten dikten, så varför inte erbjuda lite av varje!

I “Vår blodiga historia” har Annika Meijer samlat några av historiens mer blodiga och rysliga händelser i tre volymer. Upplägget i alla tre delarna är, att läsaren först får en skönlitterär berättelse och sedan fakta om densamma. Den första heter “Digerdöd och förgiftad ärtsoppa” och dess berättelser utspelar sig mellan 1352 och 1654. I denna bok får vi ta del av inte bara två barns upplevelse av digerdöden utan också slaget vid Visby och förlisningen av skeppet Vasa. Nästa del heter “Kalla kårar och maskeradbal” och tidsspannet är 1658 till 1792. Här möter vi först två soldater i Karl X armé, på väg över stora Bält, men även den olycklige eldvakten som inte var på plats när slottet Tre Kronor brann. Den helt nyutgivna tredje delen täcker tiden 1793 – 1971 och här börjar vi i paris och franska revolutionen och slutarmed ett flyktförsök från DDR till väst.

Berättelserna är korta och fängslande och faktan är faslig. Det finurliga med böckerna är att det finns lärarhandledningar till dem, så de går utmärkt att använda i historieundervisningen. Lärarhandledningen till den första boken hittar du här: Lärarhandledning till Vår blodiga historia
För att få tillgång till de två andra mailade jag till Triumf förlag.

Vår blodiga historia “Digerdöd och förgiftad ärtsoppa”, “Kalla kårar och maskeradbal”, “Revolution och isberg”
Annika Meijer, Lina Blixt
Triumf förlag, 2020, 2021, 2023
Hcg
134-198 sidor
Hcg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *