Hundägarna

Hundägarna

Det finns författare som skriver böcker för barn och så finns det författare, som skriver böcker. Böcker som alla kan läsa och ha lika mycket behållning av, men på olika sätt beroende på vilken ålder man har.

Dessa böcker lämpar sig oftast väldigt bra som högläsningsböcker, att diskutera och reflektera över tillsammans. Jag tycker att författaren Frida Nilssons böcker är sådana. De väjer inte för de svåra känslorna, men inte heller för det glada och lyckliga. De har ett helhetsperspektiv på livet, i vilket både djur och människor räknas in. Rent av är djur ofta huvudpersoner i böckerna och intar ofta en roll , lik en människa. Till exempel i boken Jagger, Jagger eller i den nya serien, som börjar med boken Hundägarna och följs av Kattjägarna.

Martin, Jack, Lonna och Ruffe heter huvudpersonerna i Hundägarna. Martin är en pojke på nio år och resten är hundar. Förmänskligade hundar. I världen som Frida Nilsson skapat är hundarna under människorna i hierarkin och ofta anställda hos människor, som drängar på en gård, som Jack till exempel.

Till den gården kommer Martin, som tvååring från ett barnhem, dit hans pappa lämnat honom. Martin är fosterbarn på gården hos Pär Pärsson. Han blir mestadels bra behandlad, även om tiden, tidigt nittonhundratal, föreskriver en sträng uppfostran.

Martin funderar mycket på vem hans pappa var och varför han blev bortlämnad. Pär visar Martin ett kuvert han skall få öppna när han blir myndig och då få veta vem hans pappa är. Hunden Jack, som är en kär vän till Martin blir efter ett bråk med Pär Pärsson utkastad ifrån gården.

Martin får i den vevan reda på av Jack att kuvertet med sanningen om Martins pappa innehåller ett recept på hästmedicin och att Martin blivit lurad att stanna kvar på gården. Martin bestämmer sig för att följa med Jack. Kanske kan Jack hjälpa honom att hitta sin pappa.

På vägen träffar de på både snälla och elaka varelser. Ganska snart upptäcker de dock att de är förföljda. En mörk och spännande historia för barn och vuxna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *