Världen brinner!

Världen brinner!

Fler och fler författare skriver berättelser om klimathotet. Ibland får barnen som ska rädda världen superkrafter, som i Lisa Westlunds serie ”Världen brinner”. De kan flyga, förvandla sig, kommunicera telepatiskt mm. De behöver förvisso hjälp av världens uråldriga beskyddares magi för en del, men ändå.
I del två, ”På djupt vatten” är det dags för Erik och Leah att hjälpa djuren i vattnet. Denna gången har de inte hjälp av skolbibliotekarien Salam, utan får hitta till grottan, Moder Jords hjärta på egen hand. De lyckas ändå hitta dit, med hjälp av sina kristaller. Väl där märker de varför Salem inte kunnat hjälpa dem, han och de andra beskyddarna är fullt upptagna med att försöka hjälpa Chiara, vattnets beskyddare, loss ur en gigantisk sopö! Alla bilder med hav eller vatten blinkar orange och röda och de förstår att situationen är kritisk! Men vad ska de göra?
När beskyddarna kommer tillbaka till grotta, har de inte Chiara med sig. De är för svaga för att kunna använda sin magi! Hur ska de kunna hjälpa Chiara och de andra att återfå sina krafter? Tillsammans bestämmer de sig för att filma dem som förorenar haven och lägga ut på Leahs vlogg. För att få bästa möjliga vinkel så ska Erik och hon förvandla sig till havsdjur när de filmar. Det är inte ofarligt, men planeten måste räddas!

Ett äventyr som känns! Jag tror att alla vet att det måste göras något åt klimathoten, men som barnen så klokt inser så kan man bli som förlamad när man inte riktigt vet hur. Boken visar på att om man gör något så är det mycket bättre än att inte göra något alls.
Sist i boken finns en text av Världsnaturfonden med tips på var man kan läsa mer om hur man kan göra. Boken är inte så tjock, 157 sidor, men kräver en van läsare. Del 3 heter ”Jakten på det vilda” och den avslutande fjärde delen heter ”I eldens mitt”. Del 3 och 4 finns tillgängliga som e-bok och e-ljudbok, men ännu inte i tryckt form.

Världen brinner ”Del 2: På djupt vatten”
Lisa Westerlund
BonnierCarlsen, 2023
157 sidor
Hcg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *