Bläddra efter
Månad: juli 2022

”Pandemihundar”- En liten trend i barnboksutgivningen.

”Pandemihundar”- En liten trend i barnboksutgivningen.

Som skolbibliotekarie har man ganska bra koll på barn och ungdomsbokutgivningen. Ibland kan man skönja olika trender. Flera olika förlag ger ut böcker med samma teman, ungefär samtidigt. Jag blir alltid så nöjd med mig själv, då jag upptäcker något sådant här, men antagligen är jag inte alls först, utan inte minst alla mina duktiga skolbibliotekskollegor runt omkring mig, har säkert också lagt märke till samma sak. Nåväl, en sak det skrivits om och talats om är ju trenden med ”pandemihundar”. Det låter ganska hemskt tycker jag, som om hundarna var sjuka eller något sådant. Så är det ju inte, utan ordet syftar på att många, som jobbade hemifrån under pandemin passade på att skaffa sig hundar. Två av de böcker, som kommit ut nyligen och tar upp hundar och hunduppfostran är En hund till Hedda av Pernilla Gesén och Men Sockan då! av Angelika Weber.

Båda böckerna vänder sig till läsare mellan sex till nio år.

I En hund till Hedda är det Heddas födelsedag. Hon fyller åtta år och det enda hon verkligen önskar sig är en hund. Naturligtvis får hon ingen hund, men kanske går det att beveka mamma och pappa. Kanske kan Hedda visa att hon är villig att lära sig nästan allt om hundar, för att visa att hon visst skulle klara av att ha en egen hund. Kompisarna Ira och Chanelle vill bara leka häst och förstår ingenting, men när Hedda träffar Melvin och får följa med hem och träffa hans lilla hund Grey , är det äntligen någon som förstår henne. Nu är det snart jul och äntligen skall väl mamma och pappa förstå att hon faktiskt är hundexpert!

I Men Sockan då har valpen Sockan blivit unghund och att ha hund är inte riktigt så lätt som Theodor trott. Sockan gör mest som hon vill och lyssnar inte riktigt på Theodor. Hon skäller och drar i kopplet.

Men som tur är får Theodor hjälp med träningstips till Sockan. Kanske är du själv en ung hundägare. Då kan du I vartannat kapitel också ta del av en massa tips om hur du tränar din hund.

Sommarplåga

Sommarplåga

Titel: Sommarplåga
Författare: Hanna Jedvik
Rabén & Sjögren
192 sidor
uHc

 Mina tankar vandrar till sommarens smultron som väntar runt hörnet. Till solvarma stenar, långa kalla bad och kvällar ljumma som honung. Inom mig sprakar en gnista som ännu inte bär något namn. En hemlighet som ingen annan än jag vet något om.

Alma, 16 år, ska äntligen ha sommarlov. Hon och pappa ska åka till sommarstugan vid havet, där sommarbästisen Mira finns. Alma har bestämt sig för att i år ska det äntligen hända, hon ska berätta för Mira hur hon känner och de ska bli ett par.  Alma har dock ställt till det hemma i Göteborg innan det är dags för landet. Hon har strulat med Hedvig och det är uppenbart att Hedvig är sårad över att Alma inte är intresserad av en relation, hon har bara Mira i tankarna.

Väl framme på landet får Alma en chock. Mira har inte kommit ensam, hon har med sig Hampus. Hampus, som hon påstår är som en bror men som hon inte verkar kunna slita sig ifrån. Almas drömsommar ser ut att bli något helt annat.

Sommarplåga är första delen i en serie om Alma, de andra delarna som går bra att läsa fristående är På andra sidan bron och Du kommer alltid ha Paris. Böckerna om Alma passar bra för högstadiet och uppåt.

Anatomy: A love story

Anatomy: A love story

Titel: Anatomy: A love story
Författare: Dana Schwartz
Wednesday Books
338 sidor
uHe

Lady Hazel Sinett lever ett priviligierat liv i Edinburgh, 1817. Hon kommer från en fin familj, hon har haft förlovningen klar med sin adliga kusin sedan barnsben och allt borde vara perfekt. Men Hazel har en passion för medicin, allt hon vill är att få chansen att studera och att få bli kirurg, en otänkbar sak för kvinnor vid denna tid, kvinnor får inte ens komma in och titta på de offentliga operationer som genomförs.

Hazel ger sig inte och hon kommer in på just en sådan operation med hjälp av en ung man vid namn Jack. Jack försörjer sig genom att gräva upp gravar och sälja liken till läkarstuderande och forskare. Olagligt men en lukrativ syssla. Efter att ha bevittnat operationen bestämmer sig Hazel för att hon måste komma in på kirurgutbildningen.

 Utan att avslöja för mycket så kommer Hazel och Jack behöva varandra av olika anledningar när historien tar fart. Anatomy: A love story är en underhållande bladvändare fylld med spännande historiska fakta kring medicin, lite övernaturligt, självklart lite romantik men det är helt klart att titeln syftar på Hazels kärlek för medicin. Lite uppfriskande i den annars romantiktyngda unga vuxna-genren.

Anatomy: A love story passar från högstadiet och uppåt.

Hemmet för bortrövade barn-Planen och Pojke 265.

Hemmet för bortrövade barn-Planen och Pojke 265.

Camilla Lagerqvist har skrivit många spännande bokserier, med historisk bakgrund, för barn och ungdomar i åldern 10-15 år. Hemmet för bortrövade barn , är den senaste serien av författaren.

Camilla Lagerqvist tar ofta upp och skriver om mörka och ibland förbisedda delar av den svenska historien. Hennes senaste böcker har berört första delen av nittonhundratalet. Camilla gör en omfattande research innan hon skriver och därför är böckerna trovärdiga och berörande.

Serien Hemmet för bortrövade barn berör den delen av Sveriges historia , då de fattigaste och mest utsatta barnen, kunde bli sålda på auktion, till lägstbjudande, för att i de flesta fall bli arbetskraft hos bönder, som skamlöst utnyttjade barnen. De blev ofta slagna och fick dåligt med mat, förutom att de fick jobba hårt.

Adam är fjorton år och har tillbringat sina år , som dräng hos bönder, som behandlat honom illa. En dag dyker, hans farfar , som letat efter honom ett tag, upp , för att hämta hem honom. Adam, som alltid trott att hans föräldrar varit utfattiga och att han varit föräldralös blir rejält chockad, då det visar sig att han är arvtagare till Månsparres gods. Hans biologiska pappa har avslöjat i sitt testamente att han har en oäkta son och att han vill att sonen skall ärva honom.

Adam och hans farfar Carl Månsparre, försöker ta igen de år de inte kände till varandra och Carl är lycklig över att han funnit sitt barnbarn. För Adam tar det dock tid att vänja sig vid att plötsligt vara rik, äta god mat och ha fina kläder. Han kan inte sluta tänka på alla de andra mindre lyckosamma barnen, som fortfarande bor kvar hos elaka bönder . En plan börjar ta form hos Adam, då det visar sig att han även ärvt en sommarstuga av sin farfar. Han vill starta ett hem för bortrövade barn. Hans farfar får dock inte veta något, Adam är rädd att han skulle sätta stopp för planerna i såfall.

Tillsammans med Kati, som varit kokerska, på ett barnhem , där Adam bott ett tag och Lilly, som är hans vän sedan innan, börjar de sin verksamhet. Planen är helt enkelt att leta upp barn, som blivit sålda på auktion och i hemlighet föra bort dem till sitt hem.

Det förstår ju alla att detta inte blir populärt hos bönderna, som betalat för ”sina” barn. När den andra delen av serien börjar , Pojke 265, har de polisen i hälarna och måste jobba snabbt och smart, för att rädda ännu en liten flicka ifrån misär. Några pojkar, som de också planerat att rädda, har istället blivit satta på anstalt och Adam råkar verkligen illa ut, då han olovligen tar sig in på anstalten, för att rädda dem.

Detta kan låta som en ”Kulla-Gulla” historia, ni vet den fattiga flickan, som fick veta att hon var barnbarn till en rik godsherre, men den här berättelsen har en mörkare ton och blir riktigt otäck emellanåt.

Camilla Lagerqvist planerar en del tre och eventuellt även en del fyra i serien.

Bit i hop! Och Lätta Friluftsboken!

Bit i hop! Och Lätta Friluftsboken!

Bit ihop!

Ida Björnstad och Marie Oskarsson

Bonnier Carlsen, 180 sidor

En iskall bok så här mitt i sommaren. I första delen, i serien som heter Björnbyns IK, får vi möta Bill som är son till en superkänd NHL-stjärna. Familjen (utom mamma då) är nyss hemflyttad från USA.

Det blir lite av en krock för Bill och hans syster att komma till all snö och en liten håla på landet fast de har varit i Sverige varje sommar. Bill börjar såklart spela U12-hockey för Björnbyns IK och hänger med sin kompis som han känt sen han var liten. I den lilla byn förbereder man sig för den årliga annandagsmatchen mot rivalerna Stenbacken HC, Bill har inte fattat hur stort det är. Plötsligt blir han kändis och tidningar och radio hypar honom som en av de stora nya stjärnorna, han måste ju vara lik sin pappa? Det blir hetsigt värre och till och med bästa kompisen drar sig undan eller är han avis? Bill kämpar med rädslan att misslyckas och göra alla besvikna, han måste bara Bita ihop och prestera det bästa han någonsin gjort… Pssst, tvåan kommer ut i augusti och heter Lägg av!

Lätta friluftsboken, Junior

Bengt Fredriksson, Andreas Palmaer, Karin Ulin

Bokförlaget Hedvig, 77 sidor

Ut på tur aldrig sur! Nåja, sur kan man väl få vara men ändå vara på tur…

Jag gillar att vandra och vara i naturen. Därför tänkte jag tipsa dig om en lättläst bra bok om friluftsliv. Här kan du läsa om väldigt mycket som du möter när du ger dig ut. Vad ska du packa och hur? Vilda djur. Farliga djur! Hur ska man bete sig? Vad gör jag om jag går vilse? Skador, allemansrätten (som funnits i 500 år!), bär och svampar, göra upp eld! Vad är egentligen att skogsbada?

Skulle du våga att sova under bar himmel? Det kan du göra i vindskydd som finns lite här och där. Boken tar upp vilka vanliga stjärnor vi kan se på natthimlen. I stan ser man inte alls så många som ute i naturen där man kan vara långt från alla lampor som stör.

”När du vaknar igen har stjärnorna flyttat på sig. Jorden har snurrat medan du sov”.

Ha en fortsatt skön sommar!

Den andra staden

Den andra staden

Titel: Den andra staden
Författare: Helen Ekeroth
Bokförlaget Rabén & Sjögren
306 sidor
uHc

Den andra staden är den första delen i serien Silverringarna av Helen Ekeroth. Helen Ekeroth har tidigare skrivit fantasyserien Drakberidaren, riktad mot en yngre publik. Den andra staden riktar sig mot högstadiet och uppåt.

Handlingen utspelar sig framför allt i Malmö, men det är inte riktigt det Malmö vi är vana vid utan ett Malmö fullt av magi. Ett Malmö där det inte är konstigt att ta sig ett snack med kattstatyerna vid kanalen eller ängeln på gamla kyrkogården. Malmö som vi känner det kan man ana är det som kallas ”Det andra Malmö”, en stad utan magi och svårt anfrätt av miljöförstöringar.

I det magiska Malmö lever Lux, hon har precis förlorat sin farmor och är på jakt efter dennes mördare. En mördare som verkar komma från det andra Malmö. Lux ger sig ut på jakt efter de mytomspunna portalerna som sägs möjliggöra att resa mellan de två städerna. Hon träffar på Dimo, som säger sig gjort just detta. De båda ger sig ut på jakt efter sanningen men kan Lux lita på Dimo?

Andra och avslutande delen i serien heter Den femte ringen och släppts i oktober.

Sommarmåste: Tordyveln flyger i skymningen

Sommarmåste: Tordyveln flyger i skymningen

Maria Gripe
Tordyveln flyger i skymningen
Bonnier Carlsen
277 sidor

”En del händelser tycks varken vara styrda av viljan eller av förnuftet, de förefaller helt oväntade, överraskande, oförutsedda. Vi kallar dem tillfälligheter eller slump, men vi vet ingenting om dem.”

Syskonparet Jonas och Annika får i uppdrag att tillsammans med vännen David vattna blommorna på Selanderska gården under sommaren. När de utforskar den gamla släktgården hittar de ett skrin med brev och en kärlekshistoria från 1700-talet rullas upp. Vilka var Emelie och Andreas som brevväxlar? Tog Andreas verkligen med sig en egyptisk gravstaty från en av sina många resor och vem är den mystiska damen som ringer och vill spela schack?  Ingen kan skriva spökhistorier som Maria Gripe!

Tordyveln flyger i skymningen skrevs från början som en radioföljetong tillsammans med Kay Pollak och bearbetades sedan om till en bok och jag minns när jag hörde den på sommarlovsmorgon i slutet av åttiotalet (repris skulle jag tro då den först kom 1976). Jag läser numera om den varje sommar, det är ett av mina sommarmåsten! Glada nyheter för alla nostalgiker är att SR nu åter lagt ut hela radioföljetongen på nätet så det är bara att lyssna! Ni hittar den här.

Skärmtid

Skärmtid

Diskussionen om skärmtid är tidvis het och vågorna i diskussionerna för och emot går höga.

En som, i mitt tycke, bemöter begreppet skärmtid på ett klokt och humoristiskt sätt, är forskaren Elza Dunkels. Jag läste hennes bok ”Skärmstark” och nickade instämmande flera gånger. Hon talar bland annat om hur vi genom tiderna varit rädd för hur det nya påverkar oss, och det är klokt. Många av exemplen hon ger skrattar vi åt nu, till exempel var människor helt övertygade om att man kunde få cykelansikte och att hastigheten på tågen var farligt.

En sak hon också påtalar är att när begreppet skärmtid myntades så var man stillasittande vid datorn, en stationär sådan. Nu är skärmen så mycket mer, och används även för att läsa nyheter, böcker, lyssna på musik och spela aktiva spel, till exempel ”Pokemon go”.

Användningen av skärmar är inte oproblematisk, men att sluta använda tekniken löser inte automatiskt alla problem. Som i så många andra ämnen så läser en gärna det som stöttar en egna synvinkel. Oavsett hur en förhåller sig till skärmar så är boken är läsvärd. Om en vill kan en också läsa en bok där författaren har motsatt åsikt, de finns också.


Om du vill läsa mer av Elza så har hon ett instagramkonto, dunkels, och bloggar på Nätkulturer som du hittar genom att klicka på länken nedan

https://kulturer.net/

Det här är en bok som passar utmärkt att läsa tillsammans, i ett lärarlag, eller som hos mig tillsammans med sina bibliotekariekollegor.

Elza Dunkels
Vebal förlag, 2021
135 sidor

Nordisk mytologi

Nordisk mytologi

Silvermannen
Sara Mauritzon
Bonnier Carlsen 2022
Hcg
Serie: Yggdrasil
259 sidor

Berättelsen startar med att vår huvudperson Lillo blivit utkastad ur sitt hus. Han blir det då och då, så för honom är det inget konstigt. Just den här dagen är det regnigt och Lillo och hans hund Jessie har lite tråkigt under garagets utstickande tak och upptäcker att det flyttat in en ny granne i huset mittemot. De går över gatan för att titta lite närmare, och det slutar med att de gömmer sig i grannens garderob…Grannen heter Tor, är jättestor, full av tatueringar, jagar och kör motorcykel.

Förutom en ny granne så händer det mystiska saker i staden där Lillo bor. Under de senaste två veckorna har den blivit fullständigt översvämmad av grodor, det smyger runt en silverklädd man och det verkar som att det bara är Lillo som ser honom.

Dessa händelser är orsaken till Tors närvaro, det visar sig att han är ingen mindre än DEN Tor, asaguden. Lillo, Jessie och Tor hamnar mitt i en kamp om gott och ont, inte helt oväntat så är det asagudarnas bråkstake Loke som är i farten.

Silvermannen är en humoristisk men spännande berättelse om den nordiska mytologin. I första delen får vi , förutom Tor, stifta bekantskap med Frej, Freja, Loke och Fenrisulven. Lillo är ett månbarn, ett barn som har en gudomlig förälder och därför är halvgud med vissa förmågor. Lillos är yngre än sin amerikanska motsvarighet Magnus Chase, vars författare Rick Riordan tagit sig an den grekiska, romerska och egyptiska mytologin, förutom den nordiska.

Berättelsen är ganska komplex och kräver en del av sin läsare. Passar en van mellanstadieläsare.