Flyga högt

Flyga högt

Katarina von Bredow har kommit ut med en ny bok, Flyga högt. Detta är hennes tolfte bok (om jag räknat rätt) sedan debuten för ungefär tjugo år sedan. Jag har läst de flesta av von Bredows böcker och det gör många tonårstjejer också. Katarina von Bredow skriver mycket bra om ungdomar – för ungdomar. Böckerna är realistiska och handlar om vardagen, kompisar, skolan, klasskamrater men framförallt handlar böckerna om kärlek. Om romantisk och fantastisk kärlek och om sårande kärlek som bara gör ont.

Frågan är om inte Flyga högt är von Bredows allra bästa bok någonsin? Jag tycker det i alla fall.

I Flyga högt får vi följa Vendela och Tove och klasskamraterna Loke, Nils, Sven, Emelie och Line. De har alla sina roller i klassen och de följer de oskrivna reglerna som alla vet om och förhåller sig till. När de nu ska börja i nionde klass får de en ny klasskamrat – Silja. Silja kommer in i klassen och ställer allt på ända. Hon sätter sig på Emelies plats (hur vågar hon?), hon pratar och är ute och fikar med Sven (Sven ???) och hon lånar ut sitt läppglans till Line (usch till Line…). Hela klassen skakas om när deras regler och statusförhållande inte längre verkar gälla.

Förutom att Flyga högt är en träffsäker beskrivning på hur det kan vara i en högstadieklass och en väldigt romantisk bok så handlar boken också om det svåra i att veta vem man är som tonåring. Hur ska man egentligen vara? Och hurdan vill man vara?

Läs Flyga högt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *