Litteralund

Litteralund

I år var det äntligen Litteralund igen och jag var med under gårdagen. Litteralund är Sveriges största konferens för barn- och ungdomslitteratur. Det brukar vara både intressant och inspirerande att vara där och jag blev verkligen inte besviken igår! Jag deltog i ett mycket bra program och jag fick så mycket inspiration och energi av dagen. Det var också så kul att kunna mötas fysiskt och träffa kolleger, vänner, fd arbetskamrater och nya bekantskaper. Det är så värdefullt att kunna mötas och jag uppskattar det så mycket nu efter dessa konstiga (digitala) pandemiår vi varit igenom.

Programmet jag gick på igår var mycket bra och det som jag tyckte var allra bäst var bokcirkeln och diskussionen om Grim, Sara Bergmark Elfgrens senaste bok.

Författaren var själv på plats och två gymnasieungdomar från Spyken respektive Polhem i Lund var med i bokdiskussionerna. Allt under ledning av proffsiga bibliotekarien Paula Högström, även känd som Prickiga Paula.

Paula hade förberett bokcirkelfrågor som de två ungdomarna och Paula turades om att svara på. De var så bra frågor! T ex:

  • Vilka karaktärer blev dina favoriter under läsningen?
  • Vem skulle du säga är bokens huvudperson?
  • Finns det någon av bokens karaktärer som du inte alls tyckte om?
  • Beskriv boken med endast tre ord.
  • Beskriv din favoritscen från boken.
  • Vilket är ditt favoritcitat från boken?

Efter bokcirkeldiskussionen berättade Sara Bergmark Elfgren om processen och utmaningen med att skriva Grim. Vi fick reda på att hon “praoat” i House of nightmares på Gröna Lund för att kunna skriva trovärdiga scener därifrån. Hon hade också läst in sig på och intervjuat bandmedlemmar från death metal – band (några av bokens huvudkaraktärer, Grim och Håkan spelade i Dark Cruelty). Vi fick också reda på vilka scener Bergmark Elfgren tyckte var extra känslosamma att skriva men jag vill inte skriva vilka scener det var här för då spoilar jag boken…

Sammantaget blev det ett mycket bra och givande boksamtal!

… och har ni ännu inte läst boken Grim så tycker jag absolut att ni ska göra det! Boken passar för äldre tonåringar och vuxna. Det är del två i Bergmark Elfgrens “Stockholmsserie” där Norra Latin är den första. Bergmark Elfren avslöjade igår att det kommer att komma två böcker till i serien – Hurra!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *